Nationale NBC cocktailcompetitie
De finalisten van de Nationale Cocktail Competitie zijn bekend;
Ivar de Lange, Timo Janse, Marcel van der Ben, Dave Mulder, Mike Rambags, Cornell Toll en Leroy Soumokil.
Dave Mulder en Leroy Soumokil zijn oud leerlingen van het ROC van Amsterdam.
Toch best iets om trots op te mogen zijn.
Na een zinderende strijd in Feijoa Amsterdam, kwalificeerden bovenstaande bartenders zich voor de grote finale, welke zal plaatsvinden in hotel The Grand Amsterdam.
16, voornamelijk jonge bartenders, namen deel aan deze voorronde.
Opvallend was het veelvuldige gebruik van specerijen zoals vanillestok en cardomom, daarnaast werd ook veel met verse kruiden gewerkt zoals koriander, dille, mint en basilicum.
Verder het gebruik van vers fruit, meestal gemuddeld, zoals verse frambozen, abrikozen, aardbeien, kiwi enz.
Populair is vooral de drank Chambord, een frambozenlikeur die ook wel in combinatie met verse frambozen wordt verwerkt tot een sprankelende zomerse cocktail.
Ook de garneringen maken een ontwikkeling door. Garnering van spinsuiker en vanilllestokje, kavaaairkumquat, kaffir van de citroenbladboom, lavendel, shiso, noem het maar op.
Om de smaakpapillen enigszins te ontspannen, voordat het cocktailgeweld losbarstte, werd er een zogenaamde slow coffee bereid.
Het was de Los Lajones light roasted koffie uit Panama van de firma Boot, bereid in een Chemex coffeemaker gefilterd door een Chemex bonded coffeefilter. Lichte, aromatische kwaliteitskoffie, geen bitterheid, helder, vleugje cacao en noten. Heel bijzonder!
Op naar de finale, de winnaar mag als beloning deelnemen aan de Wereldkampioenschappen, die van van 5 t/m 10 november worden gehouden in het Hilton Hotel in Warchau.
Martin de Baat
Geef een reactie