Top cocktailbar in Keulen

De tijd dat Keulen wereldberoemd was om z’n 4711 ligt al ver achter ons. Vele generaties hebben niettemin van dit parfum genoten. Uit mijn jeugd herinner ik me nog dat er ook andere toepassingen waren, zoals het ontsmetten van wondjes en het gebruik als eerste hulp bij flauwvallen

Keulen is natuurlijk ook beroemd vanwege zijn Kölsch bier dat traditioneel in de oude brouwerijhuizen in speciale 0,2 cl glazen wordt getapt. Dit bier heeft zelfs een eigen herkomstbenaming! Verleden en tradities zijn prachtig en worden hier dan ook volop gekoesterd. Keulen heeft echter ook een moderne, meer dynamische kant en een van de exponenten daarvan is de Capri lounge. Jammer dat Michelin geen sterren uitreikt aan cocktailbars, deze cocktailbar zou moeiteloos in aanmerking komen voor 3 Michelin sterren.

Onlangs heb ik het genoegen gehad de Capri lounge te bezoeken en ik was diep onder de indruk. Zoals u weet ben ik wel wat gewend of zoals u wilt verwend en niet onmiddellijk superenthousiast bij wat ik her en der aantref op horecagebied. Dit bezoek overtrof echter ruimschoots mijn verwachtingen, ondanks het feit dat ik vooraf goed geïnformeerd was.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het betreft hier een kleine cocktailbar, enigszins verscholen onder een Italiaans restaurant in het centrum van Keulen. Het is dus een barretje in de kelder, je zou bijna zeggen een “Speak Easy” want daar moest je vroeger ook veel moeite voor doen om deze te vinden. Er zijn 2 bartenders, beiden bloedfanatiek op hun vakgebied, echte perfectionisten! Ze zijn zeer goed op de hoogte van alle trends maar passen deze goed gedoseerd toe. Veel respect voor de klassieke cocktails die perfect bereid worden met groot vakmanschap. Daarnaast de nodige innovatieve creaties.

Een enorme cocktail-champagne en sigaren kaart waaruit je moeilijk een keuze kunt maken. Geen probleem, noem een distillaat waar je voorkeur naar uit gaat en de bartender komt met een aantal cocktailsuggesties.In mijn geval was dat gin en even later kon ik genieten van de “Crown of ginger ale” Geserveerd in een zilveren mug, gegarneerd met physsalis en verse mint, voorzien van een glaasje water uitgeschonken uit een zilveren karaf.

Begeleid door een schaaltje geweldige olijven met daarbij een tipje voor de pitjes en wat servetjes.

Deze cocktail wordt bereid met verse gember, Thaise basilicum, champagne- ginger marmelade, limoen, zeer weinig groene Chartreuse en Beafeater Crown Juwel/Beafeater 24.

De 2 speciale Gin’s die gebruikt werden:

Beafeater 24

De bijzondere ingrediënten zijn Japanse Sencha thee, Chinese groene thee, daarnaast Sevilla sinaasappelschil, grapefruit schil, citroenschil, jeneverbes, korianderzaad, zoethout, engelwortel, angelica zaad, amandel-en lis wortel.

Beafeater Crown Juwel

Deze fantastische gin wordt helaas niet meer geproduceerd, maar is hier en daar nog mondjesmaat verkrijgbaar.

Een van de exclusieve drankjes die men hier serveert is de White Truffle Sazerac. De klassieke Sazerac is hoogst waarschijnlijk afkomstig uit New Orleans en werd bereid op basis van cognac. De Sazerac wordt geserveerd in een tumbler voorzien van een dun laagje Absinth welke soms enige tijd in de vriezer heeft doorgebracht, verder Peychaud’s Bitters, suiker en de olieen afkomstig uit de schil van citroen.

Dit is de klassieke Sazerac, de Capri Lounge Sazerac geeft daar echter een heel eigen invulling aan..

Het Capri lounge recept:

White Truffle Sazerac

60 ml Remy Martin XO Cognac

25 ml 20 jaar oude Taylor’s Port

4 dashes Peychaud’s Bitters

15 ml suikersiroop

2 dashes witte truffel olie

Stir de genoemde ingredienten op ijs en strain in een met Absinthe gecoat double rocks glas waarin een ijsbal.

Garneer met citroenschil en een paar plakjes geschaafde, witte truffel.

U kunt dit natuurlijk thuis proberen, mijn advies is echter een keertje Keulen te bezoeken en natuurlijk de Capri lounge daarbij niet over te slaan. Bestel de White Truffle Sazerac, de Crown of ginger ale of een ander drank uit de zeer uitgebreide kaart, geniet van de perfecte service en de kwaliteit van de dranken en u zult het jaar daarop zeker weer terugkomen om opnieuw van deze drankjes te genieten.

Wellicht komt u ook tot dezelfde bevindingen als Madame Bollinger:

Ik drink champagne als ik gelukkig ben en als ik verdrietig ben. Vaak drink ik champagne als ik alleen ben. Als ik in gezelschap ben, ben ik wel verplicht om champagne te drinken.Ik nip er aan als ik geen eetlust heb, heb ik dat wel dan drink ik er van.Verder raak ik de champagne niet aan behalve, wanneer ik dorst heb.

Lilly Bollinger

Martin de Baat


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *