Is het u ook opgevallen?

In de “betere” zaken staat er geen soep meer op de kaart.

Ik kan mij nog goed voor de geest halen hoe het was.

Soep vervulde een belangrijke functie in het menu, het was zelfs zo dat in lang vervlogen tijden en dan denk ik aan de tijd van Escoffier, het menu altijd begon met een keuze uit 2 soepen.

Nou, dat is al lang niet meer het geval.

Hier een voorbeeld van een wat recentere oude à la carte kaart van een gerenommeerd restaurant.

Les potages

Bouillabaise à la hollandaise

Bisque de homard

Extrait de queue de boeuf Lady Curzon au gratin

Consommé de volaille

Consommé Henri IV

Velouté aux champignons

Als je dit nu vertelt verdenken ze je ervan van een andere planeet te komen.

Tegenwoordig treffen we op de eerbiedwaardige plaats van de soep een lege plek aan.

Als je geluk hebt, komt het soepje in minivorm nog hier en daar opduiken in een amuse.

Soep is geen gang meer, maar een uitgang, die stiekem via de achterdeur de menukaart heeft verlaten.

U zult zich afvragen, hoe het zover heeft kunnen komen.

Hiervoor zijn vele oorzaken te noemen:

Runderbouillon mag tegenwoordig niet meer, vanwege de gekke koeienziekte.

De beenderen kunnen besmet zijn. U zult dan tegenwerpen dat er dan toch nog wel kippenbouillon of iets dergelijks gemaakt kan worden Ik moet u helaas teleurstellen, dat kan vaak ook niet meer.

Waarom? Kijkt u maar mee.

Vroeger was er nog hoop voor de kip, hij of zij, meestal een zij, kon haar leven beëindigen als piepkuiken (wat ook geen pretje was), als braadkip,maar als haar nog enige tijd langer gegund werd, was het ultieme voor een kip, het leven te beëindigen als soepkip.

Velen onder hen vonden dan ook hun laatste rustplaats in de talrijke soepborden in verpleeghuizen en bejaardenhuizen.

Wat is nu het geval?

De soep dreigt niet alleen te verdwijnen in de betere horeca maar ook in alle bejaardenhuizen en verpleeghuizen.

De oudjes doen zich hier tegoed aan de soep, oudjes zijn namelijk gek op soep. Ik weet dit natuurlijke van mijn schoonmoeder van 90. En omdat ze het zo graag lusten eten ze er goed van en kunnen dan hun hoofdgerecht niet meer op. De redenering van het management is dan dat de mensen te weinig voedingsstoffen binnen krijgen dus dan moet je ze maar helemaal geen soep meer geven. Zo krijg je opstand in het bejaardenhuis!

Voor mijn schoonmoeder zou het ideale menu er als volgt uit zien : voorgerecht: niet dus! Maar uiteraard soep als hoofdgerecht en vervolgens Irish Coffee om mee te besluiten.

Qua voedingswaarde zal het allemaal wel niet kloppen maar moet je je daar nog druk om maken op die leeftijd?

En zo wordt veel afgepakt wat vele mensen dierbaar is.

En nu de horeca!

Zoals ik al eerder memoreerde, er mogen geen tafelbereidingen meer gedaan worden in het restaurant en………soep hoort nu eenmaal in een terrine en als je die naar binnen brengt moet je de soep ook uitscheppen.

Een terrine roept een gevoel van gulheid op bij de gast, zoiets van mijn gasten en ikzelf kunnen wellicht nog een tweede bordje nemen.

Dat kan nu dus helemaal niet meer want naservies is verboden.

Weet u nog, je moet dan maar een extra gang bestellen als je denkt niet genoeg te krijgen.

Punt uit!

U zult dan tegenwerpen dat de soep dan toch in borden of kopjes door kan gaan. Helaas kan dat niet want alleen een geoefende gastheer kan met kopjes en borden soep lopen zonder te morsen.

Dat zou beteken dat de chef zou degraderen tot luikloper, (voor de insiders onder ons

suiteur) en dat kan natuurlijk helemaal niet.

Afin, de belangrijkste reden, dat er tegenwoordig in de betere horeca geen soep meer op de kaart wordt vermeld is, dat soep helemaal “uit” is oftewel “oubollig” is en daarom niet meer geserveerd wordt.

Soep welke eerder een eetlustopwekkende functie vervulde, bouillon welke zieke mensen weer kracht kon geven is dus niet meer.

En….velen onder ons, hebben er nu helaas, niet letterlijk, maar figuurlijk de buik van vol!


3 reacties op “Soep met uitsterven bedreigd?”

  1. Sharlot avatar
    Sharlot

    Soep kan écht niet meer, maar staat natuurlijk wel op onze kaart!

    Soep van Eekhoorntjesbrood en heldere Bouillon van Spinkrab, twee krachtige smaken voor dit seizoen, geserveerd in het klein met andere smaken of gewoon als voor- of tussengerecht.

    Natuurlijk hebben we ook kalfsbouillon, gevogeltebouillon én wildbouillon, huisgemaakt natuurlijk, maar deze dienen in het algemeen als basis voor sauzen.

    Groeten Sharlot

  2. Remy Tolk avatar
    Remy Tolk

    Klinkt goed Sharlot, volgend jaar een maaltijdsoep?

  3. Gertjan avatar
    Gertjan

    Heer Martin,
    Volgens mij weet jij heel veel inventieve manieren om soep op een mooie waardige wijze te serveren.
    op mooie wijze soep serveren voegt nog steeds iets toe aan een menu.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *