
De laatste jaren zijn er veel “all you can eat”-restaurants geopend. De opmars van dit concept – je betaalt een vaste prijs en kunt vervolgens eten tot je erbij neervalt – is niet te stoppen. Wat is er toch zo leuk aan?
Grote aantallen mensen met heel verschillende achtergronden bezoeken regelmatig deze restaurants. De reden? De vaste prijs is heel belangrijk. Je weet wat je kwijt bent. Ook is het fijn dat je veel keuze hebt. Je zit niet vast aan een menu.”
Een vaste, scherpe prijs en onbeperkt eten; dat is in een notendop de succesformule van all you can eat-restaurants. Het aantal restaurants waar je voor een vaste prijs zoveel kunt eten als je wilt, blijft maar groeien. Niet alleen in de Randstad, juist ook in de provincie. De all you can eat-buffetrestaurants, waar je zelf je eten opschept en je drinken haalt, worden steeds groter. Ze zitten vaker aan de rand van de stad, op bedrijventerreinen, en hebben soms wel duizend zitplaatsen. Hier geldt het credo: massa is kassa.” In de volksmond worden deze restaurants ook wel ‘vreetschuren’ genoemd. Maar dat schijnt nogal mee te vallen. Slechts een enkeling vreet zich echt vol. Vrouwen, kinderen en opa’s en oma’s eten veel minder en halen het vaste bedrag van, pak ‘m beet, 25 euro er niet uit.”
Strategie
Om de winstmarges te vergroten, hanteren deze buffetrestaurants vervolgens een uitgekiende strategie. Het goedkope voedsel ligt aantrekkelijk uitgestald op prominent zichtbare plekken, zodat het oog van de consument daar als eerste op valt. Voor een duurder stukje vlees of vis moet je naar het kookeiland in de hoek en sta je vaak in de rij. Niet alcoholische dranken zijn meestal gratis en kun je zelf halen. En dat is precies de bedoeling, want hoe meer colaatjes je drinkt, hoe eerder je vol zit en je die dure Argentijnse steak toch maar niet bestelt.
En er zijn tijdslimieten, meestal twee uur.”
Eet met aandacht
De opmars van all you can eat-restaurants baart het Voedingscentrum zorgen. Het centrum roept gebruikers van dit populaire eetconcept op zich meer bewust te worden van wat ze allemaal nuttigen. “Eet met aandacht. Maak eerst een rondje langs de verschillende gerechten en kies dan pas uit.” Nu zie je vaak dat gasten meteen gaan opscheppen en dan komen ze er later achter dat hun favoriete eten iets verderop ligt. En dan scheppen ze dat weer op. Zo eet je al gauw te veel.”
Koninklijke Horeca Overijssel schat dat er zeker honderd all you can eat restaurants in Oost-Nederland zijn. ,,De populariteit is verklaarbaar”, zegt woordvoerder Hellen Massen. ,,Restaurants zijn een afspiegeling van de bevolking. Op het platteland en de wat minder drukbevolkte gebieden wordt zwaarder werk verricht en dus is de trek groter.”
Het concept wordt steeds beter, ziet Massen. “
Ooit kreeg je ook de alcoholische drank er gratis bij en kwam de jeugd massaal indrinken. Dat gebeurt nu niet meer. En restaurants zijn ook in actie gekomen tegen mensen die flinke hoeveelheden eten lieten staan. Daar zijn nu boetes voor. Dat werkt preventief.”
Externe bron
Geef een reactie