Brioche met hangend koppie

De brioche kennen we als een zacht, zoet witbrood dat van oorsprong uit Frankrijk komt. Het is zo licht en luchtig dat het eigenlijk niet echt brood is maar veel meer een cake. In vergelijking met gewoon brood worden extra veel suiker, eieren en roomboter gebruikt. Daardoor is de brioche ook redelijk lang houdbaar.

De originele brioche bestaat uit een grote bol met daarop een kleiner bolletje. Er bestaan echter ook andere vormen, variërend van kleine bolletjes en taartvormen tot langwerpige broden. Vaak is de brioche lichtgeel gekleurd met caroteen en op smaak gebracht met vanille. Men eet het zowel met beleg maar ook worden plakken brioche geroosterd of als wentelteefjes gegeten. Voor velen was de brioche de traditionele begeleider van foie gras.

De naam van de Franse koningin Marie Antoinette is verbonden aan de geschiedenis van de brioche. In de 18e eeuw kwam het Franse volk in opstand tegen het decadente leefpatroon van de koningin en haar echtgenoot. Marie Antoinette zou op deze beschuldigingen hebben gezegd: ‘Le peuple n’a pas de pain? Qu’il mange de la brioche!’ Vrij vertaald betekent dit: ‘Heeft het volk niets te eten? Laat ze dan brioche eten!’. Het is onwaarschijnlijk dat ze dit echt heeft gezegd maar voor de revolutionairen was het een reden om het koningshuis op te heffen.

Zoals bekend werd Marie Antoinette naar het schavot gebracht en onthoofd. Een zeer tragische gebeurtenis. Niet alleen voor deze vermeende uitspraak, maar ook voor een aantal ernstige valse beschuldigingen moesten er koppen rollen. De brioche à tête wordt ook onthoofd, want formeel mag de brioche niet gesneden worden maar wordt het kopje afgebroken van het lichaam en daarna is de rest aan de beurt. Zo is er ook nog een tweede link met Marie. Je ziet nogal eens brioche die de kop laten hangen en dat komt doordat de aanhechting niet helemaal correct is gegaan. Zeg maar een soort scheefgroei, tijdens de rijs en het afbakproces. Een goede brioche laat het hoofd niet hangen maar staat fier rechtop. Het lekkerst zijn ze natuurlijk recht uit de oven als ze nog een beetje warm zijn.

De Fransen letten niet zo op gezond want veel boter, eieren en suiker zijn nou niet bepaald de ingrediënten voor een leven lang fit. Maar goed, zondigen mag en moet zelfs af en toe. Marie Antoinette had niet gezondigd, zoals wel werd beweerd tijdens de aanklacht en dat heeft ze met haar tragische dood moeten bekopen. Tegenwoordig kan iedereen het zich veroorloven om brioche te eten en je kunt het natuurlijk ook nog eens lekker zelf maken zoals ik af en toe doe.

Recepten en werkwijzen te over op internet. Goed lezen en…Houd wel het hoofd er bij!

Martin de Baat


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *