Nog meer eten en nog meer drinken, zou nog meer zwerfafval kunnen veroorzaken. Maar niet in Duitsland, het land waar zeer veel gegeten en vooral veel gedronken wordt.
Eins, Zwei , Drei, Saufen is hier het motto!
Kent u het fenomeen Getränkehalle?
Een soort tankstation voor mensen, die hier kratten vol met water, bier en andere dorstlessende vloeistoffen wegslepen. Hier ga je niet voor een paar flesjes heen maar voor zowat een pallet aan drank. De reden voor al dat gezuip ligt niet zozeer aan het klimaat, er zijn hier geen Saoedische temperaturen die deze enorme dorsten veroorzaken.
De hoofdreden zal wel cultureel bepaald zijn, maar is volgens kenners ook omdat men gelooft dat veel drinken het lichaam ontgift. Misschien dat dit bij water wel enigszins het geval kan zijn, mits men niet meer dan 2 liter per dag drinkt maar bij bier, fris en schnaps weet ik het zo net nog niet.
Oké, maar wat is er dan zo bijzonder?
In Duitsland ontgift men zichzelf door zeer veel te drinken (het zogenaamde Saufen), dat gelooft men tenminste, en gooit men het afval hiervan niet zomaar op straat. Op bijna alles zit hier statiegeld, dus plastic flesjes maar ook bierblikjes.
Bij ons is het tegenovergestelde het geval. Wij vergiftigen onze omgeving en de vogels door veel plastic afval weg te smijten in de natuur. Veel mensen die de Mc Drive bezoeken werken hier een handje aan mee, door bakjes en bekers op parkeerplaatsen of in het gras achter te laten. Onszelf ontgiften doen we lang niet in die mate als de gemiddelde Duitser. En de Amerikaan zult u zeggen? Die ontgiftigt zichzelf juist helemaal niet, maar drinkt zich te pletter aan grote bekers Cola. Hierdoor vergiftigt men zichzelf, lijdt men vaak aan Obesitas en misschien ook wel aan Diabetes 2. Het lijkt er op, dat hoe dikker je wordt, hoe vermoeiender het is om naar de vuilnisbak te lopen. Dus ook hier gooien velen hun afval maar ergens neer.
Misschien moeten we in Nederland ook wel statiegeld gaan vragen. Op flesjes, blikjes maar ook op disposables die je meeneemt bij de Drive inn’s van Kentucky, Burger King en Mc Donald. Wellicht ligt er ook een taak voor het onderwijs door in de lessen “Milieu”, aandacht aan dit probleem te besteden?
Want wie woont er nu graag tussen afvalbergen?
Wie wil er plastic in onze oceanen en wie wil dat vogels en andere dieren sterven door het eten van plastic? Wie wil er uiteindelijk zelf doodgaan doordat je te veel plastic deeltjes binnenkrijgt? Niemand toch? Plastic boodschappentasjes blijven niet overal gratis meer. Ik denk dat het een goede maatregel is, ingaande in dit jaar.
Hopelijk een goed voornemen en de eerste stap, om voortaan bewuster met afval om te gaan. Ik wens u de komende jaren weinig afval en als u, zoals gebruikelijk, in elk nieuwe jaar wilt afvallen, helpt dat wellicht ook aan de vermindering van al het afval.
Martin de Baat
Geef een reactie