Bodemvondsten


Welke kok of goedwillende thuisbakker sukkelt niet met de bodem? Maar ook de industrie kan er wat van. Niet voor niets dat de uitdrukking ”die bodem is van karton” langdurig hoogtij vierde in diverse reclamecampagnes. Vaak durf je eigenlijk geen quiche meer te bestellen in een restaurant, want meestal is de bodem niet gaar. De vulling is oké, maar kom je in de onderste regionen van de hartige taart terecht, hetgeen onvermijdelijk is wil je dit hartige gebak volledig consumeren, dan tref je een toch redelijk trieste bedoening aan. Smaakt enigszins naar rauwe bloem, wat vettig, klef, niet gaar, kortom gewoon net karton.

Geen spoortje knisperigheid of krokantheid en juist die krokante bodem maakt van een doodgewone quiche een superquiche. Na menig teleurstellend resultaat is er plots iemand op het idee gekomen om dan maar quiches te gaan bakken zonder bodem. Gewoon achterwege laten en er dan desnoods nog een krokant dingetje, on the side, erbij serveren. Probleem opgelost! En zo kreeg ik dan onlangs mijn eerste quiche zonder bodem. Natuurlijk is dit niet nieuw, denkt u maar even aan de Spaanse tortilla. Er bestonden dus al hartige taarten zonder bodem.

Nu zegt u natuurlijk: je kunt ook aan blind bakken doen. Inderdaad, eerst de bodem voorgaren, maar in de patisserie wordt dit nauwelijks gedaan. Het is een meer huishoudelijke methode. Je kunt deze manier wel upgraden zoals Heston Blumenthal van de Fat Duck dat doet. Je gebruikt geen erwten of bonen als vulling, maar munten. De diverse munten geleiden de warmte perfect. Vaak is er gemakkelijker aan munten dan aan erwten of bonen te komen, zeker in de bakkerij. Zo krijg je ook een uit- muntende bodem!

Ook in de huishoudelijke patisserie zijn bodems maar een lastig item dat je zoveel mogelijk moet vermijden. Hoe? Door de grandioze uitvinding van de zoete bodem van verkruimelde bastognekoek. Geen oven nodig, gewoon kruimels vermengen met liefst roomboter, effe lekker aandrukken en klaar is kees. Toch een leuk resultaat! Als dat geen bodemvondst is! Kan het dan helemaal niet, zo’n lekkere gare krokante bodem? Jawel, maar dan moet u wel een paar trucjes toepassen. Rol uw deeg vooral dun uit. Gebruik thuis een springvorm zonder de bodemplaat, zet de taart dus in de ring rechtstreeks op de bakplaat. En zorg voor de juiste verhoudingen betreft de vulling. Als het vocht uit de vulling niet gebonden kan worden, dan helpt er geen moedertjelief aan!

Veel bakplezier! En hopelijk gaat u voortaan tot op de bodem!

Martin de Baat


2 reacties op “Bodemvondsten”

  1. Jaap van Leeuwen avatar
    Jaap van Leeuwen

    Weer wat geleerd Martin! Leuke column die mij natuurlijk erg aanspreekt! Bak je ook nog wel eens wat thuis? Groeten en tot 12 maart?! Jaap.

  2. martin de baat avatar
    martin de baat

    bedankt voor je reactie Jaap. Zie je op 12 maart!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *