Je kunt je afvragen wat de opvolger van de monden c.q. lippen zou kunnen worden. Nou die is er al! Ik ga het u vertellen, het is iets om in de mond te stoppen, het is de sigaar! Weer even kijken in mijn oude boeken en ja hoor, met Sinterklaas lagen de chocoladesigaretjes, de chocoladesigaren en die van marsepein in de etalage. Nu heb ik zelf onlangs een sigaar van marsepein gemaakt omdat een kennis van me een sigarenwinkel heeft en me vertelde dol te zijn op marsepein. Ik dacht een leuk en toepasselijk cadeautje en de dame in kwestie was er zeer blij mee.Kijk ik een paar weken later in een vakblad en wat zie ik daar? Een voorgerecht, “Foie Hiba” geheten. Ganzenlever met een omhulsel van brique deeg in de vorm van een Havanna sigaar, compleet met eetbare as en vooralsnog geserveerd op stenen asbak. De sigaar bestaande uit ganzenlever, de as gemaakt van o.a. zwart sesamzaad, melkpoeder en poedersuiker. Het geheel geserveerd met een Schwenker waarin een krachtige gevogelteconsommé. Als we nou toch bezig zijn een sigaar met asbak uit te beelden, dan zou ik in dit geval liever een mooie aromatische whisky of cognac in het glas doen, maar dat terzijde!
Ik dacht, nu zal het wel even stil zijn op het rookfront, maar nee hoor. Waar rook is, is ook vuur! Nooit aan gedacht dat iemand op het lumineuze idee zou komen dat een sigaar ook moet worden aangestoken, dus kwam er plotsklaps de lucifer. Stond ook al, als marsepeinversie, in mijn oude bakkersboek afgebeeld.
Maar dit keer heel verrassend als snack! Het idee komt van een snackfabrikant, ongelooflijk, van Ad van Geloven. Een pittige kip snack met een krokante korst van cornflakes in de vorm van een lucifertje, genaamd “de pikante lucifer”. Men begint onderaan de lucifer te eten, zeg maar “op het houtje bijten”, want het pittigste oftewel het heetste deel, zit natuurlijk bovenaan in de luciferkop.
Nu moet het koksvolk zich nog alleen even buigen over een meer culinair verantwoorde versie hiervan. En dan is het nog maar een kwestie van tijd, even wachten dus, u raadt het al, dan is er ook ineens de eetbare asbak! Staat gewoon op het menu vermeldt, eventueel in het rookarrangement, al dan niet in de hartige of zoete versie.
Heren, u hoeft uw dame niet meer in vertwijfeling alleen aan tafel achter te laten omdat u zo nodig weer naar de herenkamer moet om te gaan paffen. Want ik zie het al voor me, het wordt wel lekker provocerend voor alle niet op de hoogte zijnde niet-rokers! Namelijk een restaurant, waar veel tafels zo tegen het eind van het diner voorzien zijn van eetbare asbakken, choco sigaretten, marsepeinsigaren en choco of marsepein lucifers.
Want zeg nou zelf, er hoeft maar één tafel een dergelijk compleet rookarrangement te bestellen en vervolgens volgen velen! Dit werkt toch gewoon heel “aanstekelijk”!
Martin de Baat
Geef een reactie