Outsiders gaan in toenemende mate invloed uitoefenen op de ontwikkelingen in de horeca. Die voorspelling deed trendwatcher Adjiedj Bakas tijdens het openingsprogramma op de Horecava in Amsterdam. ‘Er gaat een medicalisering en radicalisering van voedsel plaatsvinden.’
Het gebruik van voedsel krijgt volgens Bakas een steeds industriëlere benadering. ‘De gast heeft een romantisch beeld, maar de industrie stapt daar steeds meer vanaf. Een bacterie in het lichaam zorgt ervoor dat een wond geneest. Die bacterie wordt nu op aardbeien gespoten, zodat deze vijf dagen langer houdbaar zijn.’
Omdat eten gaat dienen als medicijn, voorspelt Bakas de terugkeer van het kruidenvrouwtje. ‘En er komen food apps die ons straks waarschuwen als we iets bestellen waarin bijvoorbeeld te veel zout zit.’ Natuurlijk kennen we de vitaminedrankjes en de toegevoegde vitaminen aan vruchtensappen al. Becel, goed voor hart en bloedvaten en alle producten die fantastisch zijn voor de lijn. Volgens de trendwatcher gaat deze lijn zich verder doorzetten.
Wat moeten we ons hierbij voorstellen? Gezondheidsclaims bij van alles en nog wat? Of gaan we de producten zodanig bewerken dat ze een nevenfunctie als medicijn kunnen vervullen? Eigenlijk gaat het er om dat we geen beperkingen meer willen. Vrijheid is blijheid, doet een beetje denken aan het hippietijdperk waarin alles mocht en alles kon. Stelt u zich voor, dat u straks een gebakje koopt, hierop zit dan als garnering geen zilverpilletje meer, maar een afslankpil. Zo sla je 2 vliegen in één klap, lekker snoepen en toch geen grammetje aankomen.
Of wat dacht u van een zwarte hamburger met zwarte tomatensaus. Te koop bij dubieuze horeca-exploitanten, ziet er lekker trendy uit. Ook al staat die hamburger stijf van de bacteriën, u zult er geen diarree van krijgen. De actieve kool is al verwerkt in het brood en in de saus! Dus smikkelen maar! Nu heb ik de indruk dat er 2 doktoren zijn die willen samenwerken en samen een nieuwe maatschap willen oprichten. Het wordt een Nederlands- Duitse alliantie tussen de welbekende dr.Oetker en dr. Vogel.
Dr. Vogel gaat kruidenvrouwtjes in dienst nemen, die de geneeskrachtige kruiden van dr Vogel gaan promoten als finishing touch op uw pizza van Dr Oetker. Voorbeeld: Rustgevende kruiden op de Pizza Rustica, voor de gehaaste tweeverdieners, die zonder opa en oma oppas zitten voor hun kids. Zo komt binnenkort, denk ik, ook op de markt: “Dr Oetker’s Pizza Slechte adem”, een pizza rijkelijk voorzien van knoflook. Eenvoudig op te lossen door hierna wat kruidenthee van Dr Vogel te drinken van bijvoorbeeld pepermunt, kamille, anijs of venkel. Je bent dan in een keer verlost van dat eeuwige gezeik dat je weer eens uit je bek stinkt.
Neem tenslotte nog een dr. Oetker toetje, bijvoorbeeld Gel- dril pudding met aardbeiensmaak. Mocht u allergisch zijn voor rode kleurstoffen, geen probleem, er wordt een tabletje Allersan van dr. Vogel bij geleverd, zodat u ongepokt en ongemazeld uw feestdis kunt verlaten. Straks zijn worteltjes ook goed voor uw ogen, een konijn draagt immers toch ook geen bril.
Niet te vergeten, Yakult zorgt voor een gezonde darmflora. Moet ik dat zien, als dat mijn darmbacteriën blakend van gezondheid in de rondte spartelen? En dat terwijl ze nooit buiten komen! En tenslotte van pindakaas wordt je heel erg sterk. Zelfs alleen al door het drinken van Coca Cola, komt dit op losse schroeven te staan. Vindt u dat ik aan het voorlezen ben uit de Fabeltjeskrant? Daar zou u wel eens gelijk in kunnen hebben want tot nog toe kan niemand al deze beweringen staven.
Maar nog even terug naar onze trendwatcher:
“Er is voedsel dat helpt bij het voorkomen van ziektes”.
‘Stop met het schillen van aardappelen. In de schil zit iets dat helpt bij het voorkomen van kanker. En van witte kool is bekend dat het helpt tegen het krijgen van darmkanker. In landen waar veel witte kool wordt gegeten, komt bewezen minder vaak kanker voor.’
Nogmaals, allerlei gezondheidsclaims waar je soms je vraagtekens bij kunt zetten. In hoeverre zijn die wetenschappelijk onderbouwd? Broccoli schijnt juist volgens een andere publicatie op nr 1 te staan in de strijd tegen tumoren maar daar blijft het niet bij. Ook Alzheimer schijnt weinig vat op je te krijgen als je maar regelmatig een portie broccoli tot je neemt en voor wie het zich kan veroorloven, zijn oesters niet alleen een afrodisiacum, maar helpen ook in het voorkomen van Alzheimer.
Nu kun je nog meer opscheppen bij je vrinden, want niet alleen je bedprestaties gaan omhoog, wat daar ook voor nodig mag zijn, maar….. je kunt het ook allemaal nog onthouden! Dat wordt dus dubbel genieten! Ach, al die heisa, ik denk dat ik, als vegetariër, me voortaan gewoon beperk tot het eten van witte kool en broccoli. En de aardappels? Die ga ik niet meer schillen. Een stuk minder werk en…. Ik hoor eindelijk ook eens een keertje bij het exclusieve clubje trendvolgers.
Martin de Baat
Geef een reactie