Hoe zou het toch komen?

Mensen die al jaren lang hetzelfde eten, zoals een boerenfamilie in de middle of nowhere. Ergens ver weg op het platteland. Hun dagelijkse kostje bestaat uit pannenkoeken met spek, gortepap, havermoutpap, roggebrood met spek, stamppot boerenkool, kapucijners, kippensoep van een vette soepkip en nog meer van dit soort voedsel. Niets mis mee, met deze oer Hollandse pot, zoals men dat vroeger op veel meer plaatsen in het land at.

Stel nou dat je deze mensen uit hun omgeving plukt en dan bijvoorbeeld in een moleculair restaurant neerzet. Ze beginnen dan bijvoorbeeld met een aantal flinke teugen uit de waterpijp, gevolgd door een nitro cocktail. Daarna coquilles met een toffee van pompoen, duif met foie gras en kersensorbet, piccallily ijs met droprandje en tenslotte nog een vederlicht gel en vel perzik nagerechtje om af te sluiten.

Het zou me niet verbazen, dat ondanks het feit, dat op zichzelf staand dit een fantastische culinaire ervaring is, deze mensen acuut in het ziekenhuis opgenomen moeten worden. Waarom? Heel eenvoudig, hun lichamen zijn absoluut niet gewend aan dit soort voedsel.

Het lichaam signaleert een aantal vreemde indringers, een stuk of vijf legioenen, die hun gehele interne chemische huishouding in de war schoppen. De lijven komen in verzet en dat kan zich uiten in zeer onbehaaglijke onderbuikgevoelens, braaknijgingen, diaree en ga zo maar door.

Als je zo’n” gewone man” maag- darmriool van binnen zou kunnen zien dan zou je merken dat het veel weg heeft van het heksenlaboratorium van Eucalipta.

Borrelende buisjes, overkokende glazen bollen, pruttelende cilinders en mistige rookkolommen. Het riool is zeker niet altijd frivool! Een over het algemeen goed getraind legioen van bacteriën zit hier nietsvermoedend af te wachten om het volgende portie stamppot, capucijners of spek te lijf te gaan en dan worden ze onverhoeds overvallen vanuit verschillende vechtlinies.

In de eerste linie zit bijvoorbeeld teer en rook, Als je zo’n kwartiertje rookt, haal je uit een waterpijp de hoeveelheid rook die je kunt vergelijken met de rook van wel 25-50 sigaretten! In de tweede aanvalslinie zit een gasgerichte aanval van nitro frambozencocaïne, gevolgd door een stimulerende darmverkleving van gluco en xantana welke ook nog eens het drijvend vermogen door onze darmkanalen bevordert. Dit alles begeleid door een bacteriën guerrilla leger van Amarene ijs “coupe plegers”.

In de 4e aanvalslinie zit methyl cellulose die de gelederen betreft kleefeigenschappen van de vorige mix komt versterken. Om het af te ronden komen we nog een flinke shot perzik-algin tegen, die zojuist, ongewassen, het badje van calcic verlaten heeft.

Hoe zou het dan de rijkaards vergaan als die een tijdje op de boerenhap moesten leven? Zij die gewend zijn om met de regelmaat van de klok een dozijntje oesters te verorberen Twee tot drie maal per week zich te goed doen aan verse kreeft, begeleid door een crème van zee-egel en een, aan het infuus van truffel liggende, portie ganzenlever? Ook deze meest verwende bewoners van het vrij luxe, maag darm riool van de rijkaards, moeten toch letterlijk even slikken als ze met het ultieme volksvoedsel geconfronteerd worden.

Ze worden opeens geconfronteerd met, bijvoorbeeld, een halfzijdig verlamde halskarbonade van de Kiloknaller die zijn draai nooit gevonden heeft.

Of een flinke portie Unox worst met bijbehorende stamppot boerenkool, volstrekt ontoelaatbaar in dit milieu van Fort Knox. En wat dacht u van een portie Balkenbrij, normaal uisluitend bestemd voor degenen die zich mijlenver onder de Balkenende norm bevinden. Een waardige afsluiter is natuurlijk Opoe’s watergruwel, een horror scenario voor menig welgestelde.

Ook hier zullen de luxe lichamen zich in alle hevigheid gaan verzetten!

En zal men zich zeer ongemakkelijk gaan voelen.

Nu besef ik ineens ten volle, dat voor bijna alle mensen dezelfde regel(maat) geldt. Wat je thuis eet, in je eigen omgeving, daar voel je je toch meestal het beste bij? T och zo gek nog niet, de volgende gevleugelde uitspraak. Wat de boer niet kent, dat eet hij niet!

En….. anders gewoon, effekes vooraf, een Rennietje of 2 innemen!

Martin De Baat


2 reacties op “Hoe zou het toch komen?”

  1. ineke de graaf avatar
    ineke de graaf

    als je toch kritisch naar taal kijkt, dan moet je toch echt braaknijgingen vervangen door braakneigingen. Verder een heel goed artikel.

  2. ineke de graaf avatar
    ineke de graaf

    als je toch kritisch naar taal kijkt, dan moet je toch echt braaknijgingen vervangen door braakneigingen. Verder een heel goed artikel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *