Additieven
Ferran Adria wordt gekscherend ook wel eens Ali Cyaankali genoemd. De 3 sterren chef Santi Santemaria vindt eigenlijk dat er veel te veel additieven worden toegepast in de keuken van Ferran Adria ( El Bulli). Hij vindt dat het eigenlijk verplicht gesteld zou moeten worden om op de menukaart een ingrediëntdeclaratie te vermelden, zoals dat eigenlijk al in Duitsland gebeurt, dit ter bescherming van de consument.
Zoetstoffen, conserveermiddelen en kleurstoffen worden daar netjes vermeld met daarbij de hoeveelheden.
Ach zeur niet zo, zult u wellicht zeggen!
Mocht ik serieus overwegen om een keertje in El Bulli te willen gaan eten, dan zal ik zeer veel moeite moeten doen en ook geduld moeten hebben om een tafeltje te bemachtigen. Afgezien van het kleine fortuin, wat ik dan neer moet tellen, zal een herhalingsbezoek er niet zo snel inzitten,.
Er is domweg geen tafeltje te krijgen!
Mocht het onverhoopt toch lukken, dat beetje gif, dat overleef ik wel.
Nu heeft de schrijver van dit artikel op school geleerd dat de giftigheid van een stof bepaald wordt door de dosering.
1 mg arsenicum kan, bij wijze van spreke, geen kwaad, maar mocht de El Bulli kok een soortgelijk additief gebruiken en hij is de avond ervoor wezen stappen, afweegfoutje, kan gebeuren nietwaar, dan pas bent u echt zeker, dat uw bezoek het allerlaatste was.
Binnenkort gaat El Bulli dicht voor zeker twee jaar, ik verdenk ze ervan te willen onderzoeken wat de gevolgen op langere termijn zijn, van het regelmatig innemen van hun additieven door hun vaste clientèle. Gewoon even de sterftetabel van de clientèle erbij halen.
Mocht het verkeerd uitpakken dan blijven ze gewoon dicht, de Michelin mannetjes komen dan immers ook niet meer.
Mochten de meeste gasten het redelijk overleven dan kan men weer op de oude voet verder.
Maar helaas voor El Bulli, tijden veranderen, het nieuwtje is er af. Biologisch, natuurlijk, regionaal, puur en ambachtelijk zijn nu de hot items geworden.
Er is geen plaats meer voor gedenatureerde producten en additieven.
Gasten willen niet meer op het verkeerde been gezet worden omdat het originele basisproduct onherkenbaar gemanipuleerd geworden is. Back to basic, puur en eerlijk en herkenbaar voedsel, dat zijn nu de sleutelwoorden!
Hoe kunnen de Michelin mannetjes in godsnaam restaurant El Bulli beoordelen als je zelfs als VIP nog geen tafeltje kunt krijgen?
En dan te bedenken dat de Michelin mannetjes minstens 2 tot 3 maal per jaar een bezoek moeten brengen, terwijl de zaak maar gedurende een half jaar geopend is. Gaan ze hun identiteit dan van te voren bekend maken? Dat zou niet eerlijk zijn, want dan moet dat overal gebeuren, zodat iedereen de kans krijgt stinkend zijn best te doen.
Ik ben blij dat ik geen Michelin mannetje ben die regelmatig bij El Bulli op bezoek moet, want dan zou het al snel zo met me kunnen eindigen.
Vòòr het bezoek ……………………………….Na enige bezoeken
Mocht u toch besluiten een gokje te wagen dan volgt hier, voor de goede orde, een kleine selectie van wat u kunt verwachten.
De E nummers van additieven met de eventuele, desastreuze gevolgen er van.
Calciumchloride ( calcic) E 509
Risico’s: aandoening van het hart, darmzweren, overgeven en misselijkheid
Titanium dioxide E171 witte kleurstof
Nog in onderzoek, wordt afgeraden
Methylcellulose E461
Risico’s: verminderende werking van de nieren, verhoogd risico verstopping van de dikke darm
Xantana E415
Mogelijke risico´s: astma aanvallen, huidreacties en ademhalingsallergieën
Eet smakelijk!
Geef een reactie