Amsterdam Oost

Tientallen dames zonder uitzondering voorzien van hoofddoek proberen zich een weg te banen naar het begin van de kraam waar alle kledingstukken geprijsd staan voor 1 euro Op het kartonnen bord staat: “Ruilen is niet toegestaan”. Dat is wel begrijpelijk denk ik. Maar onderling ruilen kan wel, echter dan moet de lieve vrede wel bewaard blijven na al het geduw en getrek.

Het wordt zeldzamer, hoogblonde dames in legging van middelbare leeftijd, al dan niet voorzien van geheel of gedeeltelijke tijgeruitmonstering, omvangrijke tattoo op de arm of schouder en… met de onafscheidelijke peuk in de hand. Lijkt dus zo langzamerhand wel een uitstervend ras geworden.

Dikke dames met grote voorgevels die bh’s passen op straat. Hier geen pashokjes, dus dan maar de cups over de beklede boezems leggen want over de ontblote boezems heb je toch echt een pashokje nodig Ook dames die op straat de bh achterstevoren aantrekken anders krijgen ze misschien de sluiting niet dicht, wat een lachwekkend gezicht is dit eigenlijk. Kan alleen in Amsterdam? Soms gaan de dames met iets wat meer gêne een pashokje van V & D of C & A binnen. Helaas kan dat alleen nog bij C&A, maar dan moet er wel eentje in de buurt zijn.

2 dames die hand in hand over de markt lopen, het lijkt wel alsof ze aan elkaar vastgeketend zitten omdat er allemaal ringen en haken aan hun armen en polsen hangen. Waarschijnlijk liefhebbers van SM en dat moet buiten op straat ook nog een beetje getoond worden De een heeft superlange vlijmscherpe opplaknagels waarmee je zonder problemen de gehele dag krasloten kunt openen of waarmee je iemand van het andere geslacht permanent van tralies in het gezicht kunt voorzien als die een rotopmerking tegen je maakt. 

Troep op de Stoep van deze bakkerijkraam of een winkel in exclusieve, handmade, soms torenhoge Amerikaanse taarten voor bruiloften en partijen, het kan hier allemaal. Een Marqt winkel, vol exclusieve delicatessen voor yuppen en ander publiek met te veel centjes maar ook een kiloknal slager een paar deuren verder. Wat een enorme verschillen. Een van de winkelbediendes in Marqt helpt op verzoek een sjieke meneer, die 2 haringen wil hebben. De snotaap, die thuis vermoedelijk nooit meer gezien heeft dan vissticks van Kapitein Iglo vraagt nog of meneer ze hier wil opeten.

Hij zou toch moeten weten dat het geen “bon ton” is bij Marqt. Ziet u het al voor u dat daar voor de deur of erger nog in de winkel iemand gaat haringhappen? Dat heb je, als je, weliswaar, goed willende studenten als lekker goedkoop personeel in jouw exclusieve winkel neerzet.- Een paar 100 meter verderop kan het allemaal wel bij die viskraam uit Spakenburg, daar staan de mensen ook in de rij voor kibbeling. En dan al die Surinaamse dames die kippendijen, gebraden kippen en soepkippen kopen. 

Kip is echt iets voor Surinaamse mensen, ze zijn er mee groot gebracht en weten niet beter. De slagzin: “het meest veelzijdige stukje vlees” heeft echter nooit invloed op deze dames gehad want al lang voor die tijd deden ze zich ruimschoots tegoed aan kip. Dat is dan ook duidelijk aan ze te zien. Op Surinaamse festivals zoals Kwakoe zie je vaak zwarte kip, nee niet die advocaat maar kip die bij te fel vuur en/of veel te lang op de grill heeft gelegen.

Diversiteit maakt een buurt wel heel interessant, soms zelfs spannend en aantrekkelijk. Bij Kwekkeboom op het terras veel ouder publiek Blijft toch een beetje een ouderwetse volksbanketbakker, niet superverfijnd, maar wel degelijk en redelijk goed van kwaliteit.

 Wel heel leuk! Jan met de pet en yuppen publiek leven broederlijk samen. Amsterdam oost swingt en wordt/is nu al “the place to be”!

Martin de Baat


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *