“Fraude is net zo Belgisch als bier of frieten.”
Misschien is het al zo’n 10 jaar geleden dat ik in Belgie in een Michelin restaurant wilde gaan eten. Dat viel niet mee. In Antwerpen en omgeving was niet één sterrenrestaurant geopend op zaterdag en zondag. De reden? Zakenmensen gingen door de weeks eten, die konden hun restaurantrekening aftrekken voor de belasting. En in het weekend ? Dan moest je je eigen portemonnee trekken. Voor de fiscus was het toentertijd niet geloofwaardig dat je in het weekend zakelijk uit eten ging. Dus waren er veel te weinig reserveringen om open te blijven. Bovendien moest men het personeel toeslagen betalen voor het werken in het weekend.
Inmiddels heeft er een bepaalde versoepeling van de regels plaatsgevonden en wat zien we? De restaurants zijn weer open in het weekend omdat de belastingdienst accepteert dat er zakelijke lunches en diners in het weekend worden gehouden. De argumentatie van zakenmensen is dat men vaak door de week geen tijd heeft en dus ook in het weekend kan afspreken. Zijn er dan nu ineens wel zakelijke lunches en diners in het weekend ? Daar komt mijn schoonmoeder weer met haar beroemde uitspraak. “Alle mensen op de wereld zijn eerlijk zolang ze geen kans krijgen om oneerlijk te zijn”.
Gemakkelijk gaat het oneerlijk zijn echter niet. De fiscus verwacht van je dat je een BTW bonnetje hebt en dat je met je creditcard betaalt zodat het bonnetje ook op jouw naam staat. Dit om te voorkomen dat slimmeriken de bonnetjes van anderen verzamelen en vervolgens indienen. Ook moet je soms een factuur kunnen overleggen. Als daar bijvoorbeeld ook twee kindermenu’s op vermeld staan of een adres van een restaurant aan zee terwijl je daar een eind vandaan woont, dan gaan er alarmbellen rinkelen bij de Belgische fiscus. In Nederland moet je tenslotte ook niet aankomen met een zakelijke restaurantrekening van de Efteling waarop bovendien nog eens twee kaboutermenu’s staan. Je moet ook oppassen dat je bijvoorbeeld geen zakelijk etentje met de Kerstdagen of met Pasen hebt ingediend. Bij mijn weten bekijkt de fiscus nog niet wat er is gegeten maar wie weet komt dat nog!
De restaurantkosten in België zijn voor 69 % aftrekbaar. Toch interessant! Deze aftrekpercentages zijn dezelfde voor restaurantkosten gemaakt in binnenland als in het buitenland en tijdens seminaries of voor kosten opgenomen in een hotelrekening. Dus eerst waren er veel dure zaken in het weekend gesloten. Dat is nu veel minder maar een nieuw fenomeen is dat er sommige zaken nu zelfs drie dagen per week dicht gaan. Ook dit heeft te maken met fiscale regelgeving. Sinds 2015 is in België de “witte kassa” verplicht ingevoerd. Je raadt het al, ook de Belgen houden van de kleur zwart. “Black is beautiful” maar dan gaat het in dit geval over de eurootjes. Als je 5 dagen per week open bent geweest en je kan nu bijna niets meer zwart doen dankzij de witte kassa dan blijkt na een tijdje dat je ineens 20% tot 25% meer omzet hebt.
De fiscus gaat dan rekenen en denkt: “Wat zijn we de afgelopen jaren niet allemaal misgelopen aan belastinggeld?” Door één dag extra omzet in te leveren blijft de totale omzet ongeveer gelijk maar dat heeft wel tot gevolg dat er veel 4/5 banen bijkomen. Deze mensen kunnen dan weer op een fiscaalvriendelijke manier elders extra gaan werken. Dus een flinke toename van de flexwerkers.
Zo blijft het getouwtrek tussen ondernemers en fiscus voortduren. In België zijn de loonkosten in de horeca een stuk hoger dan bij ons en wordt het als horecaondernemer steeds moeilijker het hoofd boven water te houden als je alleen nog maar met een witte kassa kunt werken. De druk wordt extra groot door de vele annuleringen in hotels en restaurants vanwege o.a. de aanslagen in Brussel. Menig horecaondernemer staat momenteel het water aan de lippen. Laten we maar hopen dat spoedig betere tijden aanbreken en vooral voor alle ondernemers die afhankelijk zijn van horeca en toerisme.
Martin de Baat
Geef een reactie