Carrot cake

Carrot Cake Recipe

Of dit nou zo supergezond is betwijfel ik, maar in ieder geval heeft het er de schijn van en dat is ook heel wat waard. Ik kan u wel vertellen dat al deze nieuwigheden die de laatste jaren overgewaaid zij uit o.a. de USA niet verkeerd smaken. Onze goede oude patisserie lijkt zo langzamerhand beetje bij beetje op haar grondvesten te schudden door het overwaaien van het geweld van de Brownies, Red velvet cake, Carrot cake, Sponge cake en New York style Cheese cake, om er maar eens een aantal te noemen. De nieuwe generatie is hier dol op en daar springen zaken als Mc Donald’s ,Starbucks en diverse innovatieve Nederlandse bedrijven gretig op in.

Sommige klassieke banketbakkers weigeren om een dergelijk product te maken. Ook al is een grote bestelling uit economisch oogpunt eigenlijk wel interessant. Is het gewoon een markt die men niet wil bedienen, omdat men bang is voor reputatieschade, door het zich verlagen tot het maken van eenvoudig huishoudelijk gebak?  Je kunt je bijna niet voorstellen dat huize van Wely bijvoorbeeld Brownies en Cupcakes in het assortiment gaat opnemen. Hooguit wordt dit misschien stiekem via de achterdeur uitgeleverd aan bijvoorbeeld een grote klant. 

Felle Amerikaanse kleuren zal voor dit gerenommeerde bedrijf een minder groot discussiepunt zijn, want de blauwe taart hadden ze al. Zelf wil ik wel een beetje met mijn tijd meegaan, dus heb ik mij eens verdiept in de Carrot cake of, gewoon in het Nederlands, de worteltjestaart. Nu moet u niet denken dat dit met mijn vegetarische leefwijze van doen heeft. Ook mijn ogen zullen er niet beter van worden en afvallen doe ik er zeker niet van. Een goede  Carrot cake is zeker de zonde waard!

Wellicht is het wel iets gezonder dan klassiek gebak omdat er geen verzadigde vetten gebruikt worden. Zonnebloemolie in plaats van roomboter of margarine. En natuurlijk de walnoten en pecannoten, die ook een bijdrage aan de gezondheid kunnen leveren.  Het gevaar zit hem echter in de “frosting” zoals Amerikanen dat noemen. Deze afdeklaag, zullen we maar zeggen, is gemaakt van margarine, verse roomkaas zoals Philadelphia en redelijk veel poedersuiker. Eigenlijk wel een wat vette hap, temeer omdat men er niet al te zuinig mee omspringt. Lijkt qua vetgehalte enigszins op onze crème au beurre, wellicht is de “frosting” nog iets vetter.

Maar met de goede crème au beurre, veel fijner van smaak, wordt toch aanmerkelijk voorzichtiger omgesprongen qua dosering, althans bij een goede banketbakker. Ooit werd mij eens verteld dat de giftigheid van een stof bepaald wordt door de dosering. Gif komt er zeker niet in, maar de werking kan wel in de buurt komen door er veelvuldig te veel van te nemen. Overal waar het woordje” te” voor staat, is niet goed, zegt men wel eens, dus ook ”te veel maar er is wel een uitzondering en dat is “te- vreden”. Wilt u niet alleen de schijn van gezondheid bij het consumeren van worteltjestaart, zeg maar de schone schijn ondergaan, maar ook echt voor gezonder gaan, dan weet u wat u te doen staat. 

Martin de Baat


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *