Cocktailnieuws!

Door Martin de Baat

Cocktail nieuws

Om mee te beginnen! In de PC Hooft straat, als aperitief te bestellen, de zeer feestelijke PC cocktail, deze bestaat uit: Tequila, peerpuree, kaneel en champagne. Helemaal niet gek! U kunt uw ontdekkingsreis voortzetten in het Dylan hotel. U gaat hier naar Bar Bardou. In plaats van een high tea heeft deze bar namelijk een high wine van 15.00- 17.00 uur. 4 wijn /spijscombinaties voor € 39,50.

Vervolgens verplaats u zich naar Freddy’s bar in Hotel de l’Europe. Hier het iets zwaardere geschut! U kunt terecht voor een Mariage Russe, wodka met kaviaar, een Mariage Ecossais, whisky met gerookte zalm of een Mariage Parisien, champagne met, u raadt het al, de bekende macarons. Mocht u nog energie over hebben voor een afzakkertje, neem nu wel de taxi, dan raad ik u aan naar het nieuwe Conservatorium hotel te gaan.

In de Tunes Bar, waar net als in het Tunes Restaurant, Schilo van Coevorden de scepter zwaait, neemt u een Gin and Tonic. Niet zo maar één, maar een superbe Gin Tonic. Dat is hier de specialiteit van het huis. Een frequent wisselende kaart, bijzondere Gin Tonic’s, zeer veel Gin- en Tonicmerken! Ook een speciale Gin Tonic, bereid met hibiscussiroop, schuim van hibiscus en 1724 Tonic voor slechts ( nou, ja) € 17,50. Maar u moet eigenlijk gaan voor de Hendrick’s Gin met de Fever Tree Tonic.

U krijgt een groot voorgekoeld wijnglas met daarin ijsblokjes, Hendrick’s Gin, komkommerschijfjes, een hint van geflambeerde citroenolie, opgevuld met Fever Tree Tonic. Kosten € 12,50. Sommigen zeggen gruwelijk lekker, ik houd het gewoon bij heerlijk! Niet voor niets vind u hier de volgende tekst:

Everybody has to believe in something

I’ll believe, I’ll have another Gin and Tonic!

De Gin and Tonic hype lijkt origineel, maar vorig jaar heb ik in Barcelona ook al een bijzondere Gin and Tonic bar bezocht. Maar goed, voor hier is het nieuw. Tenslotte kopiëren we allemaal wel eens wat. Kwam Schilo niet onlangs terug vanuit España?

Het valt me wel op, dat veel cocktailtrends komen overwaaien vanuit Sud Tirol. Zodra Duitsland verovert is zijn wij aan de beurt. Ondertussen is daar al weer iets nieuws. Neem bijvoorbeeld de Aperol Spritz, heel simpel, zeer verfrissend, een echte zomerdrank! IJsblokjes in een tumber, 4 cl Aperol toevoegen, opvullen met 6 cl koude Prosecco en afmaken met een splash sodawater. Garneren met sinaasappelschijfje.

Vorig jaar een hit in Duitsland, nu pas hier in de tv reclame en op de bilboards in de stad. De opvolger dient zich al aan, het drankje heet Hugo! Heel verfrissend!

Het recept:

2o ml Vlierbloesemsiroop ( verkrijgbaar bij Ikea of zelf maken)

1/4 Limoen

2 Mintblaadjes

150 ml Prosecco

1 Scheutje Sodawater

1. Boven het glas het limoenpartje uitpersen, de limoenschil in het glas deponeren.

2. Gekneusde mintblaadjes en 2 ijsblokje toevoegen, opvullen met Prosecco en een beetje sodawater. Als laatste de vlierbloesemsiroop voorzichtig doorroeren.

Om met het allernieuwste te eindigen.

Bubble Tea

Afkomstig uit Taiwan, ontstaan in de tachtiger jaren op Taipei’s markten, veroverde dit drankje in hoog tempo heel Azië, maar nu ook de USA, Canada, Australië en Europa.

Het drankje is vooral heel populair in Taiwan. Er zijn momenteel al meer dan 8000 Bubble Tea cafe’s in dit land. De thee wordt zowel warm als koud geserveerd. De drank heeft een zwarte of groene theebasis aangevuld met vruchtenextracten. Afgemaakt met tapiocaparels, welke als het ware de smaak van de thee absorberen.

Bubble Tea drankjes zijn meestal koel en verfrissend en zoet van smaak met de tapioca parels op de bodem van de beker. Soms worden ze gemaakt van vers fruit, melk en crushed ijs en dan heb je een gezonde milkshake. Ook wordt Bubble Tea wel gearomatiseerd met de Taro wortel.

De tapioca parels kunnen verschillen van kleur. Van origine zijn ze zwart. Gemaakt van zoete aardappel, cassave en bruine suiker. Er zijn ook witte of doorzichtige parels, gemaakt van karamel, zetmeel en kamille extract. Ze zijn een beetje jelly-achtig. Zorg wel voor rietjes met de juiste diameter, anders blijven uw parels troosteloos achter in het glas.

Wilt u meer weten? Googled u rustig, u zult verbaasd zijn wat u hierover vindt. Tevens zult u ontdekken hoe populair dit drankje in de rest van de wereld is.

Bubble tea word ook in Nederland bij een aantal trendy zaken geserveerd. In Amsterdam bij A-Fusion Food&Drinks, Zeedijk 130, of Bloemies sidewalk café, 1e verdieping Kalvertoren.

Op een mooie zomer! Proost!

Martin de Baat


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *