Door Martin de Baat
De ménage
Nu bestek, servet en tafellaken dreigen te verdwijnen van de restauranttafel is de ménage aan de beurt. Koks uit de betere zaken waren al nooit blij met de ménage op de restauranttafel, zij zagen dat als een dwaze uiting van minachting voor hun kookkunst.
Tot afgrijzen zag menig kok die terloops een blik naar de gasten in het restaurant wierp dat er ook gasten zijn die voordat ze het gerecht ook maar enigszins beroerd hebben driftig met peper, zout en de beroemde maggifles in de weer gaan. Desondanks heeft het ménagestelletje het heel lang volgehouden en dat is niet verwonderlijk als we even kijken naar de rijke historie. Puissant rijke 18e eeuwse Hollandse kooplieden die in de schitterende grachtenpanden in Amsterdam woonden pronkten graag met hun rijkdom door o.a . rijk versierde zilveren peperen zoutvaten op de gastentafel te plaatsen.
Niet alleen de peper en zoutvaten waren kostbaar maar vooral de inhoud ervan. De kostbare specerijen werden door de VOC vanuit het toenmalige Indië meegenomen. Het zout kwam vaak uit Frankrijk en Portugal. De ménage bleef, tot en met het hoofdgerecht, op tafel en verdween daarna snel achter slot en grendel omdat de angst bestond dat de genode gasten aan deze spullen wellicht een nieuwe bestemming wilden geven.
Want, als je in die tijd, het je niet kon veroorloven om ménage op tafel te hebben, dan telde je niet mee. Wat kan het toch gek lopen, in onze huidige tijd is het omgekeerde steeds meer het geval. Koks geven steeds duidelijker blijk van hun afkeer van ménage op tafel door zichzelf te afficheren met hun ménage. Zij hebben zoiets van; “Kijk goed wie er hier de pepermolen hanteert en dat is maar één club en dat zijn wij!”
De volgende illustraties zullen u zeker overtuigen!Is er dan eigenlijk nog wel hoop voor de arme gast die graag het peper en zoutvat hanteert? Er is goed nieuws, u moet misschien wel wat verder weg hiervoor maar op vele cruiseschepen zijn ze helemaal gek van het hanteren van de pepermolen aan tafel. Bij zowat elk gerecht verschijnt de gastheer met de pepermolen aan tafel en vraagt beleefd: Madam (Sir), do you like some fresh pepper?
Hier wordt de echte liefhebber toch blij van.
Martin de Baat
Geef een reactie