Door Martin de Baat
“Drink criminals”
Wijn uit Bag in Box of dit keer wellicht beter: Wijn,…… Back in Box
Soms denk je wel eens, waar zal ik nu eens iets over schrijven, maar de onderwerpen liggen bijna op straat. Zo was ik laatst door mijn dochter en haar vriend uitgenodigd om de nieuwste film van Harry Potter te zien.
Na afloop nog even nagenieten, natuurlijk met een drankje, in het nabijgelegen horeca-etablissement. Onze keuze viel op wijn, aanvankelijk per glas.
Er stonden 2 rode wijnen op de drankenkaart vermeld:
• Marques del Turia Bobal-Syrah uit Valencia
• Malbec uit Argentinie
We besloten 3 glazen Malbec te bestellen, mijn vrouw wilde een glas Sauvignon Blanc uit Chili. Een jonge ober kwam aan tafel, begon eerst driftig te werken in zijn bestelcomputertje. Waarschijnlijk tafelnummer en aantal personen invoeren? Wie zal het weten. Toen begroette hij ons met “Hallo”, de vriend van mijn dochter, die een kosmopolitische achtergrond heeft, zei nog iets van “Hay”!
Ik weet niet meer wat ik gemompeld heb maar dat ik zo weinig uit kon brengen (iets waar ik normaal geen last van heb) kwam waarschijnlijk omdat de ober mij overrompelde met zijn “Hallo”. Wat heb ik een spijt dat ik gelijk begon te vertellen wat we wilden drinken en niet afwachtte tot de ober verder nog iets zou uitbrengen.
Je zou toch verwachten dat hij minimaal zou vragen of we iets wilden drinken! Ik bestelde 3 glazen Malbec en voor mijn vrouw 1 glas Sauvignon Blanc uit Chili. Mijn mondeling bericht werd met grote snelheid, met behulp van zijn zakcomputertje, geconverteerd naar een digitale versie en hij verdween.
Toen de ober weg was, wierp ik nog even een blik op de drankenkaart. Ik zag dat je ook per karaf kon bestellen en u weet het….. dat is iets voordeliger dus de vriend van mijn dochter haastte zich naar de bar waar de ober al het een en ander aan het verwerken was. Het was geen probleem om de bestelling te veranderen.
Even later kwam de ober aan tafel met slechts 1 glas witte wijn, die voor mijn vrouw. Hij zei: “meneer de wijn die u besteld hebt is alleen per fles verkrijgbaar”. In een vlaag van verstandsverbijstering zei ik “Oké” misschien ook wel om de conversatie met de ober op gelijkwaardig niveau te continueren. Op het moment dat hij richting bar vertrok besefte ik pas wat voor een afgrijselijke fout ik gemaakt had.
Hoe kun je nu wijn wel per fles hebben maar niet per karaf als deze wijn ook nog eens per glas verkrijgbaar is? Bovendien vertelde hij, toen ik hem er om vroeg, dat de wijn uit een tapsysteem (lees bag in box) kwam. Hoe kun je hem dan ook per fles verkopen, vullen ze die dan wel zelf? Of kopen ze zowel de bag in box als de flesversie?
Kun je met een tapsysteem geen karaf vullen? Niet lang daarna verscheen de ober aan tafel met de fles, maar……. deze fles had een gedaantewisseling ondergaan of de ober weet het verschil niet tussen Argentinië en Spanje.
Het was de Marques del Turia! Natuurlijk hebben we dit onmiddellijk bij hem gemeld. Hij bekeek het etiket alsof hij voor het eerst, in zijn nog prille leven als gastheer, een etiket zag en ging gelijk in de verdediging door te melden dat het niet zijn schuld was.
Anders moest ik maar op zijn zakcomputertje kijken want daar stond echt op dat hij de Argentijn aan de bar besteld had. Hij weer terug met die fles naar de bar en toen, toen verscheen de baas ”himself” met….. dezelfde fles.
“Meneer het spijt me, maar de wijn die u besteld hebt is niet meer in het assortiment daar is nu deze voor in de plaats gekomen”. Riante keuze dus, één soort wijn . Ik ging schoorvoetend akkoord, want ik had er helemaal geen zin meer in. Hij liet me nog wel de wijn voorproeven en bespeurde, en passant, een vuil glas op tafel wat zojuist door de ober was neergezet. Dit werd snel verwisseld.
Ik vroeg de baas nog wat de flesprijs van de wijn was, want die stond niet op de kaart vermeld. Dat was dezelfde prijs als voor de Argentijn waarvan de flesprijs wel op kaart stond maar die er dus niet was. En…. De prijs voor deze slobberwijn was slechts 22 eurootjes! Ik heb het later thuis nog even opgezocht, inkoop kost deze wijn € 3,20. Dus 7 x over de kop in deze ballentent! En dat terwijl het usance is in de horeca om de inkoopprijs van wijn 4 x over de kop te laten gaan.
De eigenaar van deze zaak heeft de 6 P’s heel goed bestudeerd en is tot de conclusie gekomen om er slechts 2 te gebruiken.
De P van prijs en de P van plaats.
Deze ondernemer ziet waarschijnlijk het fenomeen prijselasticiteit als een “oneindig uitrekbaar elastiekje”. Misschien knapt die hopelijk een keer, dat heet dan “ jezelf uit de markt prijzen”. Hier geen service, geen kwaliteit, geen vakkennis en ga zo maar door!
“Wijn uit een zak? , …………ik snap er geen zak van maar……. ik heb er wel tabak van”!
Geef een reactie