Dry Martini bar in Barcelona

Dry Martini bar in Barcelona

Unieke “classic” cocktailbar in Barcelona, behoort tot de top 3 in de wereld!

Schitterend interieur, glanzende mahoniehouten bar, mooie vitrines, veel spiegels, wanden van mahoniehout, de klasse straalt er aan alle kanten af.

Luxe, met groen leder bekleedde sofa’s en last but not least, geweldige bartenders gekleed in smetteloos witte tuxedos! Bijna niets wordt met de handen aangeraakt, ook het rietje niet!

Hier wordt op een elektronisch bord bijgehouden hoeveel dry martini cocktails er verkocht zijn sinds 1978. Op dit moment zijn dat er meer dan 1000.000!

Als je wilt, wordt er tijd vrij gemaakt om je een persoonlijk certificaat te overhandigen zodat je zwart op wit krijgt welk nummer de door jou bestelde dry martini cocktail heeft gekregen

In mijn geval was dit nr. 1015063.

Als je hier een dry martini cocktail besteld wordt er aan je gevraagd of je de cocktail gemaakt wil hebben met Bombay Sapphire of Bombay Dry Gin.

De bar gaat om 13.00 uur ’s middags open tot ergens ver in de nacht. ’s Avonds is het erg druk en valt het niet mee, een plaatsje te bemachtigen. Er is een streng toegangsbeleid om er voor te zorgen dat er niet te veel publiek binnen komt. Ongeacht het aantal gasten blijft men hier op het allerhoogste niveau werken. Onverstoorbaar!

Ik telde zo’n 6 bartenders die staan te shaken, te stirren en te converseren. Het valt niet mee om te beschrijven wat hier allemaal gebeurt. Long drinks worden aan tafel vanuit de fles ingeschonken, alles vanaf zilveren plateau.

Deze bar is onderdeel van een groter geheel. Er is nog een cocktailbar in het pand en een bekend restaurant welke de toepasselijke naam “Speak Easy” draagt.

Mij mocht het geluk smaken een rondleiding achter de schermen te krijgen en dan zie je tot je grote verbazing dat men over een soort “cocktailkeuken” beschikt. Een speciale ruimte waarin in enorme hoeveelheden zogenaamd pre- mixes bereid worden voor de cocktailbars in Barcelona ( 3 stuks) en zelfs voor hun bar in Madrid. Deze pre- mixes zijn vooral de vers fruit Martini’s. Er zijn ook pre mixen voor de speciale mojito’s, maar die worden hier overigens uitsluitend voor de eigen locatie bereid.. Alle klassieke cocktails worden dus volledig achter de bar bereid.

Waarom men dit doet? Door de enorme hoeveelheid cocktails die in deze bars verkocht worden wil men de kwaliteit van deze mixen in elke bar op hetzelfde hoge niveau hebben.

Dit is alleen mogelijk door deze dranken als pre mix, achter de schermen, te bereiden.

De bartenders kunnen hun aandacht dan volledig geven aan de classic cocktails en long drinks. Ze zouden anders, al shakend, ten onder gaan!

Eigenlijk wil men liever niet dat de gast dit weet maar ik verklap het u, niet alleen omdat ik het heel bijzonder vind, maar vooral omdat ik het idee hierachter zeer goed kan begrijpen.

Men maakt hier ook zelf eigen infusies:” infusions creates evolutions” staat vermeld op een glazen kast waarin de infusies staan te trekken.

Voorbeelden: alcoholhoudende drank met wasabi, truffel, frambozen, jalapeno, maar ook sinaasappelschil op PX, welke later aan bepaalde wodka wordt toegevoegd. Als het infusieproces beëindigd is worden de dranken bewaard op – 36 C en op bestelling geserveerd, zonder ijs, als Frappé.

Natuurlijk heb ik hier het een en ander geproefd nadat ik ’s middags van mijn genummerde super dry martini cocktail had genoten.

Ik geef u hier de bereiding van een van de oudste Amerikaanse cocktails afkomstig uit New Orleans, de Sazerac, zoals die hier gemaakt wordt.

IJsgekoeld old fashioned glas wordt gearomatiseerd met Absinth en Peychaud bitters zodat het glas van een coating voorzien wordt, glas vervolgens omkeren in de lucht en laatste druppel(s) aan de rand afdeppen met papieren servet.

In barglas met ijs wordt 50% Martell cognac en 50% Makers Mark Bourbon whisky gestird. Dit mengsel wordt gestraind in het gecoate glas geschonken en afgemaakt met een lemon twist. Serveren op servetje met daarbij een glaasje water. Best een heftig drankje maar wel heel bijzonder! Dit schreeuwt ook om wat Tapas en/ of gezouten amandelen.

Laat die er nu opeens vanzelf bij komen.

Martin de Baat


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *