Of er hulpstoffen van menselijke oorsprong in brood zitten? Wie zal het zeggen? Bij fabrieksbrood kun je in ieder geval de E nummers op de verpakking zien. Zegt ook nog niet alles maar op de zak van de bakker staat 0% informatie. Je weet niet of de hulpstof in het brood afkomstig is van bijvoorbeeld een kapper uit China. Zou Turks brood ook echt bestanddelen uit Turks haar bevatten? Ik ben nog geen verpakking van Turks brood tegengekomen waarop een ingrediëntendeclaratie stond. Misschien als je bij de shoarma tent een broodje kapsalon bestelt, je in plaats van haar in je soep, het in een of andere vorm in je broodje krijgt.
Welke functie vervult E 920 in brooddeeg? E920 maakt het deeg slapper en het wordt dan makkelijker te verwerken. Bij wetgeving is het verboden, producten van menselijke herkomst in voeding te verwerken. Ook moeten tegenwoordig technische hulpstoffen vermeld worden, maar dat zegt allemaal niet zo veel. Het broodverbetermiddel, L-Cysteïne, waar we het over hebben, kan zowel van plantaardige als dierlijke of zelfs menselijke herkomst zijn. Ik weet niet hoe de wetgeving in andere landen is en of er überhaupt broodverbetermiddel wordt gebruikt. Is dat allemaal te traceren en te controleren?
Onze keurmeesters van de voedsel en warenautoriteit moeten dat eigenlijk maar eens grondig uitkammen. Niet voor niets dat er steeds meer bakkers opstaan die terug naar de oorsprong gaan. Gewoon water, gist, bloem en zout om brood te bakken, meer niet. En de houdbaarheid dan, zult u zich afvragen? Als je je brood vers wilt houden stop je het gewoon goed verpakt in je vriezer. Lang geleden was dat nog niet mogelijk, omdat destijds bijna niemand over een diepvries beschikte. De bakkers begonnen toen brood te bakken dat langer houdbaar was. Je kunt ook een echt desembrood kopen, dat is in ieder geval een aantal dagen langer houdbaar zonder diepvries.
Tenslotte, kun je natuurlijk ook nog zelf je eigen brood bakken, maar niet gelijk van de eerste de beste broodmix die je tegen komt. Let dan eerst eens op alle E nummers e.d. die er in zitten want dat staat op de ingrediëntendeclaratie van de verpakking.
Maar dat hoef ik je toch zeker niet haarfijn uit te leggen.
Martin de Baat
Geef een reactie