Het Couvert

Door Martin de Baat


Het couvert

Het klinkt misschien gek maar een tijd geleden kwam ik in een toprestaurant waarbij tot mijn stomme verbazing de tafels niet (meer) opgedekt waren.

Het was vroeg in de avond, we waren zo’n beetje de eerste gasten. Mijn vrouw zei: “Het lijkt hier wel alsof het ontbijt net is afgelopen”. Inderdaad praktisch lege tafels, geen couverts, hier en daar een paar wijnglazen midden op tafel. Nu kunt u wel tegenwerpen:”Less is more” maar in dit geval denk ik toch meer aan “Less is poor”. Wat een kale boel zeg, ik geniet toch meer van een entree met fonkelend tafelzilver en mooi servies. (zie foto)

In eerste instantie haal je je schouders op, je denkt dan dat men zich hier wil onderscheiden omdat men zich in deze zaak overal mee wil onderscheiden. Later blijkt dat deze trend, ja dat is het momenteel, in meer topzaken en zelfs bij van de Valk gemeengoed is geworden. Waarschijnlijk weet u ook wel waarom er niet meer wordt opgedekt?

Geen aanpassingen van het standaardcouvert meer nodig, veel meer kleinere gerechtjes dus veel soorten bestek nodig, meer gastencontact etc. Ik denk echter dat er iets anders aan de hand is! Weet u nog dat restaurant Moeders een aantal jaren geleden in Amsterdam werd geopend? Toen werd er aan de gasten gevraagd om hun eigen bestek en serviesgoed mee te brengen, in ruil daarvoor mochten de gasten gratis eten.

Best slim van deze ondernemer, hij hoefde niet te investeren in serviesgoed en bestek. Nu moet je natuurlijk wel gediend zijn van zo’n bonte kakofonie aan materialen op je tafel. Maar goed, in hun formule past dat uitstekend. Misschien wel 25 jaar geleden was ik in Parijs en trof daar een bijzonder restaurant. Bij de ingang bevonden zich vitrinekasten waarin het mooiste bestek was uitgestald.

Dit bestek behoorde aan vroegere clientèle, het was namelijk usance om je eigen bestek mee te nemen naar het restaurant. Je kreeg dan een eigen kastje of plaats in de vitrine.

Een van de laatste der Mohikanen, onze eigen Johannes van Dam houdt nog steeds vast aan dit ritueel en neemt steevast zijn eigen reiscouvert in foedraal mee naar zijn geliefde restaurant. Het is natuurlijk best leuk om bij vrienden en kennissen te pronken met je eigen bestek.

In het Ritz hotel in Berlijn is het zelfs mogelijk om met het privé bestek van César Ritz een vorkje te prikken. Daar hangt natuurlijk wel een stevig prijskaartje aan. Het meenemen en laten bewaren van je eigen couvert is uit lang vervlogen tijden maar de Fransen zouden de Fransen niet zijn als ze er niets voor in de plaats zouden bedenken.

Nog niet zo heel lang geleden was het vrij gebruikelijk dat je in een Frans restaurant een toeslag moest betalen voor het gebruik van het couvert. Dit werd dan apart op de rekening vermeld. Zou het niet zo zijn dat onze toprestaurants en anderen bezig zijn alvast de weg te plaveien voor de volgende fase?

Eerst niet meer opdekken en straks aan de gast vragen zijn eigen couvert mee te brengen of een toeslag voor het gebruik van het couvert in rekening te brengen? U gelooft het niet? Vergeet niet, Nederlanders zijn kooplieden, ik heb mijn mooiste bestek alvast gereserveerd voor het geval dat!


6 reacties op “Het Couvert”

  1. John Bindels avatar
    John Bindels

    In Italië is het al jaren en nog op veel plaatse gebruikelijk dat je voor ‘pane e coperto’(brood en bestek) een aparte post op je rekening krijgt. Daartegen is veel protest geweest, maar er blijven volhouders.

  2. Arthur Kruijt avatar
    Arthur Kruijt

    Ik begrijp het ook niet meer maar kan jou goed volgen in je verbazing. Waar gaat dat heen? Wel dynamisch. Een groet van een oud collega en blijf je verbazen (;-} dan is er altijd iets gaande. Goed of fout de jeugd neemt het over van ons….. en dat is goed,

    Arthur.

  3. Arthur Kruijt avatar
    Arthur Kruijt

    Zo zie je maar weer: zo vindt men grotafbeeldingen die 40 duizend jaar oud zijn en zo blijkt dat wij nog maar 200 jaar gebruik maken van bestek. Sterker nog volgens jou bestaat het niet meer en als je goed kijkt in de woonkamer bij de buren met hun plastic rozen (ons dorp) dan zitten zij op de bank TV te kijken met hun bord op schoot, enkel een lepel in de hand of stokjes of etend uit een kartonnen doos.

  4. Arthur Kruijt avatar
    Arthur Kruijt

    De Tsaar, Alexander de eerste, hield van de toen voor ons nieuwe manier van opdienen: niet meer alle gerechten van één gang of zelfs alles tegelijk op tafel, maar alles in kleine beetjes na elkaar serveren. Hij was nog maar net geïnstalleerd als Tsaar en was van plan een verandering in het aanbieden van de maaltijden waar hij maar kwam door te voeren. De reden van dit invoeren zat hem in het feit dat hij het maar niets vond: die vieze eetgewoonte van die barbaarse westerlingen die met z’n allen met hun handen aan het eten waren.

  5. Arthur Kruijt avatar
    Arthur Kruijt

    Begin 19eeeuw introduceerde in opdracht van tsaar Alexander de eerste, de ambassadeur in Parijs, Prins Alexander Borisovitsj Koerakin, de voor Europa nieuwe manier van tafelen. Deze manier werd al snel de uitserveermethode a la Russe genoemd. Men vond het prachtig in het Parijs van na de Revolutie, een vorm van ‘gelijkheid’, niemand kon recht doen gelden op bijzondere hapjes, iedereen kreeg hetzelfde. In Rusland deed men het al enkele eeuwen zo, waarschijnlijk was het voor het eerst vertoond aan het hof van Ivan de Verschrikkelijke, in de zestiende eeuw.

  6. Arthur Kruijt avatar
    Arthur Kruijt

    Beste Martin,
    Het is nog maar 50 jaar geleden dat wij Hollanders met z’n allen gebruik gingen maken van bestek en met mes en vork gingen eten. Natuurlijk werd er in restaurants een standaard couvert opgedekt en al dan niet aangepast naar de wensen van de gast. Als je bedenkt dat pas begin 1800 in Parijs, na de revolutie, op een nieuwe wijze in Europa werd getafeld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *