Door Martin de Baat

Het einde van het kelnersvak?

Als u als trouwe lezer mijn vorige columns over linnen, bestek, ménage en tafels heeft gelezen dan wil ik met dit stukje dit onderwerp afsluiten. Wat moeten we de gastheren in spé in godsnaam nog leren op onze school nu ons vak tot op de bodem wordt uitgehold?

Zoals u inmiddels weet: Sterrenrestaurants leggen al geen lakens meer op tafel, ook geen bestek, geen ménage en geen gevouwen servetten meer. Serveermethoden zijn op de schroothoop gegooid, alles wordt nu alleen maar ingezet. (lees plate service) Het bedrijfsleven wil graag dat het ambachtelijke aspect weer terug komt in het bedieningsvak.

Waarom eigenlijk, als dit vakmanschap nergens meer toegepast wordt! Je hoeft nu op school de volgende zaken eigenlijk niet meer te leren:

Lakens opleggen

Napperons opleggen

Lakens blind verschonen

Tafel afrokken

Servetten vouwen

Ménage indekken en uithalen

Standaardcouvert indekken

Couvert aanpassen

Kopbestek indekken

Couverts uitrichten

Serveermethoden toepassen

Enz,enz

Waarom krijgt een restaurant 3 sterren als ze al deze zaken gewoon achterwege laten? Gaat het dan alleen nog maar om de keuken! Niet te geloven! Weten de michelinpoppen niet, dat als je het linnen achterwege laat de akoestiek in het restaurant nadelig verandert?

Weten ze ook niet dat als je geen linnen meer op tafel hebt en je stoot per ongeluk je glas wijn om, je onmiddellijk een nat kruis hebt? Wij, gastheren moeten opstaan en onze krachten bundelen! Wij zijn vanaf nu geen gastheren meer maar demi- chefs, chef de rangs, maitres en gewoon goede kelners! Wij houden van ons vak en absoluut niet alleen maar van dat geneuzel aan tafel!Wij willen weer ons vak uitoefenen!

Michelin kan de pot op! Wij gaan niet meer rijden op Michelin banden, ik stel voor te gaan lopen, op de fiets te gaan of anders maar Pirelli banden te kopen. Ik heb altijd al gedacht dat die Michelinmannetjes erg pro koksvolk waren, gezien hun witte uitmonstering en hun omvangrijke postuur. Het is alleen de koksmuts die nog ontbreekt! Er zijn echt geen associaties met onze zwarte brigade te vinden.

Deze zwarte brigade voelt zich door Michelin in de steek gelaten! Dat roept om wraak! En weet u, waar we die arrogante Michelinmannetjes dan maar voor gaan gebruiken? Daar maken we er vanaf nu ons eigen tafellinnen van!

Martin de Baat


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *