Door: Martin de Baat
Het servet
Het vouwen van servetten in de meest sierlijke vormen komt steeds minder voor. Hieraan ten grondslag ligt de gedachte dat het onhygiënisch zou zijn om zo veel handelingen tijdens het vouwen aan het servet te verrichten. Alsof dit vroeger niet het geval was!
Natuurlijk heeft de servetvorm te maken met het bedrijfsconcept, het servet moet passen bij de stijl en aankleding van het restaurant. Echter, hygiënische redenen kunnen nooit doorslaggevend zijn bij de bepaling van de keuze van de servetvorm.
Net als in de keuken kan er ook in het restaurant hygiënisch gewerkt worden door de medewerker die belast is met het vouwen van de servetten handschoenen te laten aantrekken. Dit kunnen witte handschoenen zijn maar plastic wegwerphandschoenen zijn ook heel bruikbaar. Vreemd dat in Nederland het hygiëneaspect een dergelijke rol van betekenis speelt.
In Angelsaksische landen en op cruise schepen is het gebruikelijk om het servet voor de gast op schoot neer te vleien. De gastheer/gastvrouw maakt het gevouwen servet open , slaat het dubbel en legt het over de bovenbenen van de gast. Deze vorm van service kennen we hier niet. Eerlijk gezegd, vind ik het zelf ook niet nodig.
Ik wil alleen maar aangeven, dat er verschillend gedacht wordt over hoe je met het servet kunt omgaan. In Nederland wordt de servetvorm dus steeds meer eenvoudiger gehouden. Een nieuwe trend, welke waarneembaar is in de luxe restaurants is het gebruikt van de servet- ring. De reden voor de invoering is voornamelijk conceptueel. Ik ben zoals altijd een beetje wantrouwend en ik zal u vertellen waarom.
Van oorsprong werd de servetring niet toegepast in de restaurantwereld maar voornamelijk in privé-kringen en dan bij de meer welgestelde families. Waarom? Uiteraard droegen de fraaie zilveren servetringen bij, aan de aankleding van de tafel.
De bedoeling was ook, dat het servet meer dan 1 maal gebruikt zou worden, vandaar soms de vermelding van de naam of inscriptie van de eigenaar op de servetring.
Luxe hotels zullen nauwelijks over gasten beschikken die een half pension of volpension arrangement hebben. Zij zouden bovendien de gast nooit een gebruikt servet aanbieden.
In privé-huizen lopen de gasten wel de kans hetzelfde servet bij de volgende maaltijd weer aan te treffen. Tijden veranderen, wat eerst ondenkbaar was ……..
Het is niet uit te sluiten dat straks vaste gasten hun eigen al gebruikte servet, keurig in een servetring, weer aan zullen treffen bij hun volgend bezoek in het restaurant. Het tafellaken verdwijnt immers ook al van tafel, vanwege de drastische bezuinigingen zou het zo maar kunnen. Dit kan dus plotseling het vervolg zijn op de invoering van de servetring. Deze gedachte stemt mij tot groot verdriet.
Ik hoop van harte dat mijn voorspelling niet uit zal komen, want dan zie ik mij genoodzaakt om behalve mijn eigen bestek ook nog eens een eigen servet mee te nemen. Zoals het er nu voor staat, wordt u in het luxe restaurant gelukkig nog steeds voorzien van een schoon servet;
Weliswaar steeds meer een servet om “door een ringetje te halen” en ……….dat is tot op dag van vandaag dus ook nog hygiënisch.
Martin de Baat
Geef een reactie