Marsepein

Door Martin de Baat


Marsepein van Niederegger

Niederegger is de marsepeinzaak in Lubeck in Noord Duitsland. Eigen marsepeinproductie, eigen winkels, konditorei en marsepeinmuseum. Een waar genoegen voor de liefhebber van marsepein om hier een keer te vertoeven.

Hier draait werkelijk alles om marsepein. Je kunt het zo gek niet noemen. Er is marsepeinijs, marsepeinthee en er zijn nog ontelbare andere producten waar marsepein in verwerkt is. En natuurlijk kan een verblijf niet volledig zijn zonder de konditorei te bezoeken. Per dag worden er in de konditorei zo’n 15 hazelnoot-marsepeintaarten verorberd. Dit is de specialiteit van het huis waar mensen van heinde en verre op af komen.

Dagelijks komen er dan ook honderden bezoekers, zowel uit binnen- als buitenland, zowel in de winkel, de konditorei en in het museum. Het museum geeft een goed beeld van de geschiedenis en oorsprong van marsepein. Verrassend hierbij is, dat marsepein tot de 18e eeuw uitsluitend door apothekers werd bereid omdat het voornamelijk de functie van geneesmiddel vervulde.

Na de ontdekking van de nieuwe wereld en de wereldwijde verbouw van suikerriet, kon Europa voldoende voorzien worden van suiker. Dat heeft er toe geleid dat suikerbakkers de productie van marsepein geleidelijk aan gingen overnemen.

In het museum staan levensgrote beelden welke, net als de aanwezige Fabergé eieren, grotendeels vervaardigd zijn van marsepein. In een videopresentatie wordt duidelijk dat uitsluitend de beste kwaliteit Spaanse amandelen als basis mogen dienen voor hun marsepein.

In de marsepein fabriek vindt nog steeds handwerk plaats. Marsepeinen figuren en voorstellingen worden in vormen gemaakt maar nog met de hand beschilderd. Truffels worden deels met de hand bereid. Natuurlijk is er veel gemechaniseerd vooral als je kijkt naar de enorme hoeveelheden die hier geproduceerd moeten worden.

Niederegger is een instituut net als bijvoorbeeld Bocuse in Frankrijk. Ga Paul Bocuse geen ster afpakken want dan staat heel Frankrijk op z’n kop. Geen enkele Michelinman heeft hiervoor de gore moed. Zo is het vaak ook met andere instituten. Natuurlijk is er net zulke goede marsepein op de markt van andere producenten welke ook beduidend goedkoper is, maar helaas: onbekend maakt onbemind.

Als je dan toch in Lubeck bent en je wilt een cadeautje meenemen van marsepein dan moet het natuurlijk wel van Niederegger zijn. Zo gaat dat nu eenmaal en eerlijk is eerlijk, we moeten ontzettend blij zijn dat er nog zulke instituten bestaan waar kwaliteit en niets anders dan kwaliteit de dienst uitmaakt, want er is al genoeg rommel en imitatie te koop.

Martin de Baat.


Eén reactie op “Marsepein”

  1. Hugo avatar
    Hugo

    Hoi Martin,
    Mooi artikel. Heb zin in marsepein…
    Gr. Hugo L

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *