Ongezond!

Bent u al op de hoogte van de laatste trends in de horeca? Waarschijnlijk niet van deze! Ongezond eten wordt door marketeers gezien als een nieuwe trend waaraan, vooral in de USA, weer veel geld te verdienen valt. De eerste verschijnselen zag ik al in een provincieplaatsje in ons land maar in Amerika, waar al het nieuwe vandaan komt, is men al een aantal lichtjaren verder op dit terrein.

Het restaurantje in de provincie heeft, zover ik kon beoordelen, geen personeel. Financieel gezien zal het hier misschien wel gezond zijn! Er zijn 2 compagnons, de mannelijke helft doet de bediening, de vrouwelijke helft doet de keuken. Als de man aan tafel komt maakt dit gelijk een ongezonde indruk op mij. Volgens mijn vrouw, heeft deze gastheer zelf geen vrouw. En dat zou best zo kunnen zijn. Volgens haar komt dat omdat hij er zo beroerd bij loopt. Inderdaad, een veel te strak T-shirt dat zijn onwelgevormde bovenlijf/buik enorm accentueert.

Dan de kaart, mijn oog viel op 2 gerechten, eerst de “daghap”met als omschrijving ‘waar de chef vanaf moet”. Dit sprak mijn schoonmoeder onmiddellijk aan. Niet alleen vanwege de prijs, zeker niet onbelangrijk, maar vooral van “ waar de chef vanaf moet”. Zij is gewend om alles te eten en te drinken wat over datum is. Dat hele datum gedoe vindt ze maar onzin. Ze zegt dan ook vol trots: “Ik ben er toch maar mooi 92 mee geworden” en daar kan ik weinig tegenin brengen. Kennelijk werkt dat oude spul levensverlengend. Inderdaad de houdbaarheidsdatum van m’n schoonmoeder is al behoorlijk overschreden.

We informeren bij de gastheer waarom de chef er van af moet. Antwoord: “De houdbaarheidsdatum loopt binnenkort af mijnheer!”. Ik zeg: “Nou, als het product niet minimaal 2 weken over tijd is en er ook nog steeds geen schimmel of rot te bespeuren valt dan hoeft het voor schoonmama niet. “Even wachten dus maar”, zeg ik er nog bij! Antwoord ober: “Helaas meneer, zover kunnen we echt niet gaan”. Toen begreep ik ineens ook waarom ik altijd en eeuwig stoofpeertjes bij m’n schoonmoeder kreeg.

Dat waren afgeprijsde valpeertjes, die behoorlijk gekneusd waren en daarna ellenlang bewaard werden zodat ze verschrompeld, beschimmeld en rot waren. Dan pas werden de peertjes geschikt bevonden om dienst te doen als Oma’s onverwoestbare stoofpeertjes.

En eerlijk is eerlijk, ze waren heel lekker! Als je maar flink suiker en kaneel toevoegt proef je het immers toch allemaal niet zo goed meer! “Rot en schimmel snij je toch gewoon weg” zei ze altijd! Ook blikgroenten van jaren oud zijn nog steeds goed volgens haar, zolang het blik dicht is en niet bol staat. En daar heeft ze weer een punt. Je zult er niet dood van gaan, maar lekker en/of gezond ?

Maar goed dat de doperwtjes uit de tijd van deze blikken nog niet met z’n allen voor het raam konden zitten. Dat zou na zoveel jaren naar buiten kijken een angstaanjagende aanblik hebben opgeleverd voor de toeschouwer! En alle eetlust zou mij zeker benomen worden. Oh ja, als alternatief had de ober nog een “broodje ongezond” in de aanbieding. Dit was met gebakken spek, mayonaise en champignons. Valt ook best mee, zei schoonmama over dat ongezonde broodje.

Denkt u dat die ongezonde trend alleen in de provincie voorkomt? Kijkt u wel eens naar kookprogramma’s op de tv? Is het u ook opgevallen dat groenten, kruiden en fruit door de professionele koks nooit gewassen worden? Dat kan toch ook niet gezond zijn, zeg ik u knarsetand .

De term “koelkast aanvegen”, u wel bekend, is typisch iets voor de restaurants boven in de markt, waar een daghap ver beneden hun stand is. Dus maar liever diverse amuses van het huis serveren. Levensbedreigend zullen deze hapjes niet zijn maar als u een zwakke of gevoelige maag heeft kunnen deze hapjes letterlijk uw avondje uit bederven. Ook de supermarkten haken in op deze trend, ze adverteren nu met ongewassen spinazie! U weet zelf wel hoeveel werk het is om spinazie te wassen dus…….

Als klap op de vuurpeil natuurlijk wat er in de USA gebeurt. Dit tart elke beschrijving op het terrein van ongezondheid.! Het restaurant bevindt zich in Las Vegas en heet “Heart Attack Grill”. Dit restaurant staat bekend als het meest ongezonde restaurant ter wereld. Een vrouw van 40 stierf bijna aan een hartaanval nadat ze een ”double bypass burger” had gegeten. Ondanks het feit dat er waarschuwingsborden buiten staan, waarop vermeld staat dat dit een gelegenheid is die slecht is voor je gezondheid, gaan de zaken voorspoedig.

Met het ongezonde eten en drinken wil het restaurant een standpunt innemen tegen de hedendaagse dieetcultuur. In februari stierf een man na het eten van een “Triple bypass burger” met 6000 calorieën de op één na grootste burger. De allergrootste, de bijna een kilo zware en 9983 calorieën bevattende “Quadruple bypass burger” telt 4 lappen vlees van elk 250 gram, 4 plakken kaas, rode uien, tomaat, gebakken spek en speciale saus. De Heart Attack Grill met als slogan “Food to die for” is wereldberoemd door zijn thema met monstrueuze snacks en rondborstige dames die caloriebommen serveren in sexy verpleegstersuniform. Iedere “patiënt” die meer dan 159 kilo weegt kan er gratis eten en de snacks wegspoelen met een” butterfet”milkshake en een pakje sigaretten toe.

De gast die de Qquadruple burger weet te verorberen heeft het recht om door de verpleegsters in een rolstoel naar zijn auto gereden te worden. Zo gek is het bij ons gelukkig nog niet, maar pas op, eerder het tegenovergestelde is in Nederland meer usance. Want de dieetcultuur is bij ons nog steeds diep geworteld en alom aanwezig!

Wat dacht u van een Aspergerestaurant waarbij de chef op de foto komt, omringd door een flinke hoeveelheden asperges. Daarna een foto van één van zijn aspergegerechten welke maar liefst 3 stukjes asperge, in het geheel hooguit 1 asperge, bevat! Ik heb nog een tip voor deze dieetchef. Leg die 3 stukjes in het vervolg niet meer plat op het bord maar zet ze rechtop op het bord. Dan lijkt het veel meer en wie weet groeien ze dan onderweg naar de gast nog een centimetertje.

Ik weet niet hoe u er over denkt maar dit is toch bijna net zo “ongezond” als eten bij de Heart Attack Grill! Toch heeft de dieetcultuur, met als voorbeeld dit aspergerestaurant, misschien nog een voordeeltje. U hoeft wellicht na het gebruik van het diner, van die ene asperge in dit aspergerestaurant ’s nachts u bed niet uit. ( zoals u weet zijn asperges vochtafdrijvend)

Tenzij, ja tenzij, u wellicht vooraf een amuse heeft genuttigd afkomstig uit die beruchte koelkastopruiming!

Martin de Baat


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *