Oubollig uit je bol gaan

Misschien heeft Grand Marnier wel niet zo’n oubollig imago als advocaat. Advocaat zie je in de horeca nog nauwelijks op de drankenkaart prijken, maar vast nog wel in een bejaardensoos of bejaardenhuis. Hier worden ook meestal de bekende plastic knijpflacons gebruikt, zodat ook de oudjes zelf de advocaat uit de fles kunnen krijgen, zonder geheel moedeloos te worden van dat oneindig geschud met de bekende Zwarte Kip fles.

Aangezien we steeds ouder worden en de bejaarden- en verpleeghuizen in aantal toenemen zal het “advocaatje met slagroom” toch niet zo gauw uit beeld verdwijnen. Vooral de dames op leeftijd weten er wel raad mee. De kok van het bejaardenhuis moet het niet in z’n hoofd halen om in een creatieve bui de snijbonen in Chinese ruit te gaan snijden of de bloemkool te gaan roerbakken. Ongetwijfeld heeft dat desastreuze gevolgen. Er zullen hevige protesten losbreken want misschien herinnert u zich het nog: snijbonen moeten gesneden worden met een snijbonenmolentje en bloemkool zonder papje en nootmuskaat is toch geen bloemkool?

Ook het hier ”per ongeluk” laten ontbreken van de zo intens geliefde bitterkoekjes- advocaatpudding op zondag is het vragen om een tachtigjarige(n) oorlog. Het is ongeveer net zo erg om, tijdens het door onze vorstin gegeven staatsbanket ter ere van de Indonesische president, het van de Valk’s spicy truckstop menu ”met de vlam in de pijp” te serveren. De huidige jonge generatie maakt eigenlijk alleen nog maar kennis met advocaat via Hema gebakjes, Mona toetjes en ijs. Op deze manier worden ze toch enigszins voorbereid om, later als ze zelf op leeftijd zijn, het advocaatje met slagroom in het bejaardenparadijs ter hand te nemen.

Er zijn door de industrie wel pogingen gedaan om de consumptie van advocaat te stimuleren door bijvoorbeeld de toepassing in cocktails. Dit heeft echter nooit tot succes geleid. Een imago van bejaardendrank poets je zo maar niet weg. De lange vinger die eigenlijk onafscheidelijk verbonden was met het advocaatje heeft de tand des tijds eigenlijk beter doorstaan. Dankzij de opmars van de Tiramisu en de luxe taartjes, aan de buitenzijde bezet met lange vingers, heeft de lange vinger zich moeiteloos kunnen handhaven. Eigenlijk is zo’n taartje bezet met lange vingers niets anders dan de eeuwenoude “Charlotte Russe” die door een paar slimme van Wely boys is omgetoverd tot een swingend, peperduur Charlotte taartje.

Grand Marnier, een totaal ander product waarvan we zeker kunnen zeggen dat het van topkwaliteit is, heeft ondanks haar fantastische kwaliteitsimago de laatste 20 jaar steeds meer terrein moeten prijsgeven. Het ouderwetse after dinner drankje werd ook al afgedaan als de lijfdrank voor bejaarden. Totdat de focus werd verlegd naar Grand Marnier als ingrediënt voor cocktails en longdrinks.

Vooral de cocktails werden in Amerika een groot succes, waar de sinaasappellikeur o.a. deel uit maakt van de inmiddels klassieke B52. China heeft de drank ondertussen ook ontdekt, niet alleen het Franse erfgoed spreekt de Chinese consument aan, het gaat vooral om de status van de kostbare exclusieve edities uit het assortiment. De laatste horde is de jonge twintiger en die probeert Grand Marnier voor zich te winnen door, in plaats van een cognac of buitenlands likeurglas, een plastic bol, inclusief rietje, in clubs te introduceren. Behalve de pure Grand Marnier is er nu ook een speciale longdrinkversie die vaak geserveerd wordt in een oranje- rode bol. Dit drankje heet Grand “O.

Het bollendesign ziet er gelikt uit en je morst er niet mee als je deel uit maakt van een swingende of hossende massa. De bollen zijn voorzien van tekst bestaande uit twee oorden. Er is altijd wel een woord bij dat past bij de persoon die tegenover je zit/staat. ‘Maybe-Sure’, ‘No thanks-Anytime’ en ‘Up to you-Dare’ zijn de boodschappen die de designer de bollen meegeeft. Je kunt dus de bollen tijdens het gebruik ‘manipuleren’, naargelang je humeur en gezelschap, dat is natuurlijk leuk genomen. Doe het bijvoorbeeld met een ‘Up to you’ in plaats van een verleidelijke ‘Smile’.

Wat maakt het dan nog uit dat je een ouderwetse sinaasappellikeur aan het drinken bent? Ga dus voortaan maar lekker oubollig uit je bol!

Martin de Baat


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *