Oud of rijp?


Die keuze lijkt niet zo moeilijk. Hoe krijg je mensen zo ver dat ze toch voor oud kiezen? Heel simpel; je noemt het voortaan rijp. Maar waarom zou je dat doen? Nou, je kunt er in ieder geval meer geld voor vragen. Het nieuwe toverwoord voor oud is “rijp”. Kaas, een x aantal maanden gerijpt in onze pakhuizen. Hier heeft het gebruik van het woord “oud” nog een magische klank en een positieve invloed op het product. Oude kaas, vers van het mes, kan nog wel voor enige verwarring zorgen. Dan heb je nog een “ready to eat” avocado en niet te vergeten “dry aged meat” van Hereford en Black Angus. Rijpe vrouwen, die als uitzondering waarschijnlijk niet duurder zijn, maar eerder goedkoper. Zo zijn er nog talrijke voorbeelden te noemen.

Alle gekheid op een stokje, het is duidelijk dat “rijp” meestal staat voor meer smaak. Rijp is voor de meeste mensen belangrijk en dat wordt vaak onderschat. Zo gaat er een anekdote, dat op een mooie ochtend een koning zijn bediende bij zich liet komen en tot hem sprak: “Breng mij vanavond om exact 20.15 uur die ene peer, die beneden op de fruitschaal ligt.” “Natuurlijk Hoogheid”, antwoordde de bediende en zo geschiedde. Om exact 20.15 uur arriveerde de bediende bij de koning met een prachtige zilveren schaal waarop de peer. De bediende was erg nieuwsgierig geworden en vroeg zich af waarom de koning precies op dat tijdstip die ene peer wilde. “Hoogheid, mag ik u vragen waarom om op precies dit tijdstip de peer wilt hebben?” De koning glimlachte en antwoordde: “Omdat deze peer exact op dit moment zijn optimale rijpheid toont. Zeer sappig, veel geur en smaak, niet te hard, niet te zacht. Gewoon perfect, beter kan eigenlijk niet”. Hoe de koning dit precies wist zal altijd wel een raadsel blijven, maar dit geeft prachtig aan hoe belangrijk de rijpheid van een product soms kan zijn.

Maaaaaaar, er zijn nu lieden die bijvoorbeeld een bord in de zaak ophangen waarop staat: “Ons pizzadeeg is 24 uur gerijpt” en daarachter staat dan een bijbehorende forse prijs voor de pizza’s. Natuurlijk heeft ook het rijpen van deeg een positieve invloed op de smaak van het eindproduct, maar een pizzadeeg dat belegd wordt met allerlei hartige zaken, zou je daar nog iets van meer smaak in terug vinden? Ik denk van niet. En wat doe je als dit deeg op is door onverwachte drukte? Vast geen “nee” verkopen! Deze ondernemer is best slim. Hoorde laatst een insider zeggen, dat alles wat hij aanraakt in goud veranderd, omdat hij feilloos de markt aanvoelt. Hij weet wat zijn cliënteel wil. Een zaak vol steigerhout, maar dagelijks ook vol met dertigers.

Nog niet zo lang geleden, noemden we producten van te voren maken, “mise en place”. Dat deden we vooral om zo efficiënt mogelijk te werken. Nu worden steeds meer zaken die op voorhand worden bereid omschreven als het ondergaan van een rijpingsfase. Je kunt niet ontkennen dat dit niet creatief bedacht is. En zo gaat het nou altijd. Vaak zijn dingen een beetje waar en een beetje onwaar.

Zo werd er ooit gezegd dat een goed zakenman zelden 100% eerlijk kan zijn. Wellicht is dat zo, maar tenslotte zijn het de consumenten zelf, die hun eigen keuzes maken en besluiten iets te kopen. Toch nog een tip aan het eind. Laat u vooral niet misleiden, zeker niet met een pizza van gerijpt deeg.

Martin de Baat


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *