PARIJS

Er was en tijd dat Fransen muesli als “vogelzaad”zagen. Dat was een halve eeuw geleden, toen het land 54.000 bakkerijen telde. Fransen eten tegenwoordig zoveel muesli, dat het bakkersgilde een campagne voor het behoud van stokbrood is begonnen.

Vanaf reclameborden wordt gevraagd: Coucou, tu as pris le pain? ( Hé hallo, heb je al brood gekocht?) Van de 54.000 bakkers zijn er nog 32.000 over, één op de tweeduizend inwoners. Geen enkel land kan daar aan tippen, maar in Frankrijk heerst crisissfeer. “Eetgewoonten veranderen”, zei een bekende campagneleider in een dagbladinterview. “Mensen werken zo lang door dat de bakker dicht is. Jongeren slaan hun ontbijt over.” Eerder verdween de alpinopet uit het straatbeeld, en wie ziet ooit nog een vos voor zijn wielen over steken? Met het stokbrood zou het laatste clichébeeld van Frankrijk uitsterven Maar zover is het nog niet. Volgens het bakkersgilde eindigen jaarlijks nog tien miljard baguettes in Franse magen. En in weekenden, als er flink wordt gekookt, vormen zich lange rijen voor de bakker.

Volgens het gilde, Observatoire du Pain, is voor 97% van de Fransen een maaltijd niet compleet zonder stokbrood. En die baguette moet vlak voor de tafelgang worden gekocht, omdat hij binnen enkele uren spijkerhard is. Brood is zo belangrijk dat in Parijs de prefect bij decreet heeft bepaalt welke bakkers open blijven in de vakantie maand augustus. De politie heeft deze bevoegdheid sind 1789, toen een hongerige meute een bakker aan een lantaarnpaal ophing omdat de arme ziel vakantie wilde. Céline Touré ontdekte het obscure stokbroodwetje nadat ze een bakkerij had overgenomen en met vakantie wilde. De politie stak daar een stokje voor. “Ik had geen flauw benul van de wet” zei ze tegen Agence France Presse. Tien miljard stokbroden is geen sinecure, maar dat is nog geen halve baguette per dag per Fransman. Toen de onfortuinlijke bakker werd opgeknoopt, was de moyenne 3 stokbroden per dag. Aan het begin van de vorige eeuw was de consumptie nog steeds 900 gram per dag, zeg maar 3 stokbroden. Nu is dat gemiddeld nog maar 125 gram plus wat kruimels voor Franse mannen en 80 gram voor Françaises.

De reclamecampage is een vervolg op een kwaliteitsoffensief dat bakkers 20 jaar geleden begonnen. Ze introduceerden een nieuw stokbrood, tradition, dat met de hand werd gemaakt, een proces van bijna 4 uur. In 1993 slaagde het gilde erin tradition als merk te registreren.

Of de campagne slaagt, staat te bezien. Steven Kaplan, een Amerikaanse historicus en stokbroodexpert, noemde de posters ‘smakeloos’. “Mensen vragen om brood te eten als onderdeel van hun dagelijks leven is zoiets als tandenpoetsen propageren”, zei hij.

Maar als de baguette uit het straatbeeld verdwijnt, zal er altijd iets anders zijn dat de Fransman onder zijn arm kan steken: de ‘baguette tas’. Die tas in de vorm van een stokbrood is al vijftien jaar een doorslaand succes.

Bron: de Stentor


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *