van der Valk, hofleverancier?

Misschien dat sommige collega’s met afgrijzen lezen dat ik wel eens bij van der Valk kom.

Mijn salaris laat echter niet toe om uitsluitend bij sterrenrestaurants te gaan eten.

Bovendien staat mijn gezelschap niet direct te trappelen om zo diep in de buidel te tasten voor wat zij dan vaak “liflafjes” noemen.

Onlangs was ik in een van der Valk vestiging en keek ook even in hun magazine.

Een reportage over onze koningin trok mijn aandacht. Nu is het zo dat er in dit verhaal op geen enkele wijze een link wordt gelegd tussen van der Valk en het koninklijk huis maar ik kan mij toch niet aan de indruk onttrekken dat er een diepere betekenis achter deze reportage schuilt.

Nu kan ik mij niet voorstellen dat de koningin wel eens uit eten gaat. Als dat dan wel het geval is dan behoort dat zeker tot de best bewaarde geheimen van Noordeinde.

Mocht zij wel uit eten gaan dan zal zij toch zeker niet naar een van der Valk vestiging gaan.

Alhoewel, wat betreft de service die ik onlangs in een van der Valk vestiging mocht ervaren zou ik zeker het predicaat hoffelijk en vorstelijk kunnen uitreiken, maar ik kan toch slecht spreken van een koninklijk maal.

Het personeel in deze vestiging zag er uit om door een ringetje te halen en was uiterst vriendelijk en attent. Hier kunnen sommige sterrenzaken nog wat van leren.

Mijn tafelgenoot klapte de spijskaart onmiddellijk na de overhandiging door de ober weer dicht en zei triomfantelijk: ”Ik weet het al”. Nu zijn er een aantal mogelijkheden:

  • Hij komt hier regelmatig en kent de kaart uit z’n hoofd, dit is vrij onwaarschijnlijk gezien zijn woon- en verblijfplaats.
  • Hij komt regelmatig bij van der Valk en al die zaken hebben dezelfde kaart
  • Hij bestelt al jaren hetzelfde en dat kan want het varkenshaasje met roomsaus staat al zeker 30 jaar op de kaart.

Gek eigenlijk dat veel gerechten die lang geleden in de betere zaken op de kaart stonden zoals varkenshaasje met roomsaus en tournedos Stroganoff als het ware gedevalueerd zijn en nu al jaren furore maken bij van de Valk vestigingen.

Toch is het niet alles oubolligheid wat je bij van der Valk tegenkomt.

Ook in de nieuwe vestigingen zijn er luiklopers maar er liggen nu ook lopers op tafel.

Een ware metamorfose, het kersje op de appelmoes is vervangen door een druifje.

En op de spijskaart staat met kleine lettertjes vermeld: “ by the side, salade mêlée”.

Met dat laatste moeten ze toch oppassen, want de meerderheid van het gemiddelde publiek wat een Valk vestiging bezoekt zal zich naar mijn gevoel geen raad weten met dit onderschrift.

Upgrading kan gevaarlijk zijn, zeker voor een zaak als van der Valk, waar het vasthouden van de doelgroep de pijler is onder haar bestaan.

Maar ja, als je ambities hebt om ook hofleverancier te worden dan moet je je nek uitsteken.

Met het culinaire repertoire zal dat volgens mij echt niet lukken maar…………

“Hard werken” is een van de slogans van der Valk familie en ons koninghuis moet bezuinigen.

Wie weet kan de goede relatie met ons koningshuis er in de toekomst toe leiden dat goed getrainde van der Valk luiklopers het bij ons koningshuis nog kunnen schoppen tot lakei in livrei.

Wellicht is het dan straks zo, dat onze vorstin

met minder personeel …


2 reacties op “van der Valk, hofleverancier?”

  1. Redactie avatar
    Redactie

    Ha Martin, heb ook eens een stukje geschreven over Hajé,

    Remy.

  2. Jeroen avatar
    Jeroen

    Martin, Martin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *