Ergens klopt er iets niet! Wie je ook hoort, iedereen zegt dat een goede “non verbale communicatie” voor het horecavak een “must”is. En zeker de hoofden P & O, die dwepen er zelfs bij. Als er een sollicitant op gesprek komt, is dit een van de eerste zaken waarop gelet wordt en wellicht is dit doorslaggevend voor het verdere verloop van de sollicitatie.
Sommigen hebben dit niet goed begrepen. Zo ken ik een topkok, nou ja topkok, die allerlei presenteerwerk doet. Hij doet klussen op tv en zo, schrijft af en toe ook nog een boek en….. van jury taken tijdens wedstrijden is hij ook niet vies, mits hij vorstelijk beloond wordt.
Zeer geruime tijd geleden, was ik bij een dergelijke wedstrijd, de deelnemers moeten er dan natuurlijk piekfijn uit zien, schone koksbuis, muts, halsdoek. etc en ons jurylid komt binnen in jeans met gaten in de broek, het T- shirt losjes over de broek en dan nog de benedenverdieping…… afgewerkt met afgetrapte gympen.
Als serieuze wedstrijdkandidaat en als begeleider ben je dan wel even de weg kwijt!
Deze top kok meent ook nog verstand van wijn te hebben, een grote supermarktketen heeft hem ingehuurd om wekelijks een programma op de tv te vertolken. Omdat er verschillende landen bezocht worden, wordt er eigenlijk wel wat gevergd van de parate talenkennis. Laatst was een aflevering van het Duitstalig gebied aan de beurt, maar wat te doen als je nauwelijks Duits spreekt en bovendien niet al te veel van wijn weet.
Het interview vindt plaats, de wijnmaker vertelt zijn verhaal en onze vrolijke vriend komt dan eigenlijk niet verder dan okay aangevuld met okay, okay, okay, okay en okay. De Duitse vertaling hiervoor is hem kennelijk niet eens bekend. Zo zie je maar weer, ook enige talenkennis kan in zo’n situatie best van pas komen. Maar het gaat kennelijk steeds vaker om Popie Jopie achtig gedrag en een bepaalde buitenkant, “verpakking”, lees “street casual”.
En de kwaliteit van de inhoud zult u dan zeggen, ach, dat is soms helemaal bijzaak geworden.Staat dit geval op zichzelf? Nee! Neem onze grote vriend Herman, zou u zin krijgen om bij hem in Palazzo te gaan eten als u onderstaande afbeelding bekijkt.
Wat er bij mij zoal boven komt drijven:
• Erelid van een zekere motorclub, mis alleen nog het bekende jack met logo.
• Waag het niet een klacht in te dienen.
• Als je iets niet bevalt, dan is daar het gat van de deur.
• Je mag blij zijn als je bij mij mag eten en verder gewoon je bek houden.
• Het gaat mij maar om één ding en dat is de poen verdienen.
Er wordt in deze “spiegel” tent ook niet gerookt, maar dat geldt natuurlijk niet voor mij!
Als je naar onderstaande afbeelding kijkt, dan lijkt het er ook nog eens op, dat je voor een smak geld op een houtje moet bijten, nou ja vork, maar dat scheelt toch niet veel volgens mij.
OF DEZE NON VERBALE UITINGEN NOG CONSEQUENTIES VOOR ONZE HERMAN HEBBEN?
Jazeker , leest u hieronder de kleine lettertjes maar eens!
Misschien is het wel een goed idee voor Herman, hij werkt tenslotte toch in een spiegeltent, om zelf eens een blik in de spiegel te werpen.
Zijn er nog meer voorbeelden? Helaas wel! Kijkt u maar met me mee naar de website van 3 sterrenkok Sergio. Loopt bij u, bij de aanblik van deze afbeelding, het water uit de mond of vindt u dit een onsmakelijke vertoning waarbij associaties van ”vult u zelf maar in” niet ver weg zijn?
Ik prijs mij gelukkig hier gegeten te hebben voordat deze website het levenslicht zag, anders was ik misschien niet gegaan of had het eten me een stuk minder gesmaakt. Begrijpt u het allemaal nog? Ik heb er wel wat moeite mee!
Volgens sommigen zou het onderwijs op vele punten achter lopen bij het bedrijfsleven. Nou, wat betreft het vergaren van kennis op het gebied van non verbale en verbale communicatie is dat op het ROC van Amsterdam zeker niet het geval, met hulde aan de vele goede docenten.
Je vraagt je af op welke school deze heren ooit deze uitingen van communicatie geleerd hebben? Wellicht de een op de “Popie Jopie” school, de ander op de “Macho” school en nummer 3 op de “Erotica”school “? Zo ziet u maar weer, ook zogenaamde toppers kunnen best nog wat bijleren!
Ik zou zeggen, vooruit, de “Beuk” erin!
Martin de Baat.
Geef een reactie