WILD HIBISCUS

Een rage in Duitsland, na de introductie van het drankje Hugo (zie vorige columns).

De ingemaakte hibiscusbloesems, afkomstig uit Sydney, Australië zijn momenteel verkrijgbaar in glazen jampotjes. Er bevinden zich ca. 10 bloesems in een potje. De in siroop, ingelegde bloesem wordt in een passend champagne glas gelegd en met Sekt of Champagne overgoten.

Het koolzuurgas stijgt op en opent de hibiscusbloesem, zodat ook aroma’s vrijkomen. Eventueel kan nog een scheutje hibiscusbloesemsiroop toegevoegd worden voor de kleur en smaak. De hibiscus bloesem zelf is gewoon eetbaar. De smaak doet denken aan een combinatie van zoete frambozen gelardeerd met licht bittere rabarbertonen.

In Duitsland vindt men het zonde om voor dit soort drankjes Sekt of Champagne te gebruiken. Men neemt dan liever Secco! Secco is de moderne naam voor Deutsche Perlwein die over een niet al te goed imago beschikte. Nu de aloude Perlwein ineens Secco heet is deze niet meer aan te slepen. What’s in a name? Het is niet zozeer uitsluitend vanwege de lagere prijs van Secco dat men hier voor kiest. De belangrijkste reden dat men voor Secco kiest is gelegen in het iets lagere alcoholpercentage. De Duitsers zijn, misschien wel terecht, o zo bang iets te veel alcohol binnen te krijgen. Daarom mengen ze ook driftig wijn met water dat ze dan Schörle noemen.

Marketingtechnisch gezien is het kiezen van de naam Secco voor ordinaire Perlwein een groot succes gebleken. Secco was het antwoord op de toenemende vraag en consumptie in Duitsland van de Italiaanse Prosecco.

De Wilde Hibiscus bloemen op siroop zijn bij toeval ontdekt tijdens een Australische dinner party in 1998, toen Lee Etherington met een groep van (dronken) vrienden achteloos een Hibiscus bloem in een champagne flute wierpen..De bloem zakte sierlijk naar de bodem van het glas en terwijl de koolzuurbelletjes langs de bloem stroomden werden de blaadjes langzaam ontvouwd. Lee, een 21-jarige reisleider, die ook een kleine foodbusiness exploiteerde, had, tot nog toe, de bloem alleen gebruikt als garnering bij desserts. Alle aanwezigen waren bijzonder verrast toen men zag wat er in het glas gebeurde.

Het was een Eureka moment.

Negen jaar, na deze dinnerparty is de wilde hibiscusbloem een ijsbreker op dinner parties in de hele wereld.

In 2005 was het exportvolume zo groot geworden, dat Lee een aparte onderneming voor de bloem oprichtte en die heet de Wild Hibiscus Flower Company

Dit product komt men tegenwoordig tegen in prestigieuze winkels in 16 verschillende landen zoals de beroemde gourmet winkel Citarella in New York maar ook in topbars and restaurants zoals in het beroemde Dorchester Hotel in Londen.

En nu nog een recept!

INAUGURAL CHEER! A SPECIAL COCKTAIL FOR PRESIDENT-ELECT BARACK OBAMA!

1/2 cup crushed ice

1/2 oz wild hibiscus syrup

1/4 oz fresh lemon juice

2 oz Hpnotiq liquor

2 oz dry sparkling wine or Champagne

Separate the Flowers from the Wild Hibiscus Syrup.

Place 1 Wild Hibiscus Flower standing upright in the bottom of the champagneflute.

Mix lemon juice and hibiscus syrup together & pour over the flower in the glass.

Add crushed ice on top of the flower and syrup.

Slowly pour in Hpnotiq Liquor over the ice.

Slowly top with Dry sparkling wine or Champagne!

CHEERS!

Martin de Baat


Eén reactie op “WILD HIBISCUS”

  1. Mette Reitsma avatar
    Mette Reitsma

    Wat leuk dat je de Wild Hibiscus bloemen hebt gevonden. Wij verkopen ze inmiddels al twee jaar in Nederland via onze webshop http://www.wildhibiscus.nl. Echte champagne gebruiken vinden de meeste mensen inderdaad zonde. Een lekkere cava of prosecco voldoet prima. Steeds meer feestlocaties in Nederland serveren de wildhibiscus bloemen. Het is vooral een geliefd product op bruiloften.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *