Topsecret weliswaar maar dan is het natuurlijk des te meer een uitdaging er achter te komen waar het menu uit bestaat. Uiteraard beroep ik mij op mijn beroepsgeheim en zal ik u dan ook niet op de hoogte stellen van mijn bronnen binnen het koninklijk huis. Ik hoop op uw begrip!
Wie denkt dat er koninginnensoep of koninginnenpasteitje op het menu staat komt bedrogen uit. Nu Beatrix de scepter heeft overgedragen aan haar zoon Willem zijn deze gerechten voorgoed verbannen uit de menu’s van ons koninklijk huis. Je zou je wel kunnen afvragen of deze gerechten hier niet goed zouden passen, want zowel deze soep als het pasteitje horen natuurlijk al lang in een museum thuis. Willem is desgevraagd wel bereid prinsessenboontjes op het menu te laten zetten, als moeder een keertje komt eten, maar daar blijft het dan verder ook bij.
Wat staat er dan wel op het menu? Ik kan uw nieuwsgierigheid al van hieruit voelen.
Om toch nog een ode te brengen aan deze beroemde locatie, ons vernieuwde rijksmuseum, heeft men gemeend de “enige echte museumsoep”op het menu te moeten plaatsen. En wat kan dat anders zijn dan Oxtail clair?
In ieder geval zit er ook nog iets koninklijks in het menu, namelijk blozende zomerkoninkjes als dessert. Niet zo maar aardbeien, nee zoetsappige aromatische, zwoele Lambada aardbeien, boordevol Zuid-Amerikaanse hartstocht en temperament! Misschien is dit dessert wel bedoeld als een kleine ode aan Maxima! Dit nagerecht bestaat verder uit aardbeiencoulis, aardbeienmeringue en Limoncello room. Dus een zeer fris en fruitig dessert, past helemaal in het seizoen! Hopelijk is wel uitgezocht waar de Limoncello vandaan komt want de citroenhandel in Taormina en omgeving is in handen van de maffia. Anders zou het prille koningsschap wel in een erg vroeg stadium, bijzonder zuur smaken door ongewenste Siciliaanse invloeden. Maar ach, wie denkt hier nu aan?
Met zoveel vogels van verschillende pluimage die aan het banket aanzitten, moet je natuurlijk wel oppassen wat je op het menu zet. Gelukkig is het samenstellen van de menukaart voor de chefkok van het koninklijk huis geen hoofdpijndossier geworden, want… Joodse prinsen bestaan niet. Indien wel het geval, dan zou het voorgerecht al gelijk gecanceld kunnen worden, bovendien moet er dan weer een rabbi in de museumkeuken zijn om te checken of alles wel kosher is. De Arabische prinsen eten natuurlijk geen varkensvlees en drinken geen alcohol dus dat is eenvoudiger op te lossen. Ze zijn wel gek op Coca Cola, dit wordt dan uiteraard wel voor de heren uit het oliedom in een koninklijk champagneglas geserveerd.
Hopelijk is bij het voorgerecht ook gekeken naar de herkomst van het product want als je je al zo lang hebt ingezet voor water, brandschoon water wel te verstaan, dan zal kaviaar uit de Kaspische zee toch zeker geen reële optie zijn. Bovendien is de handel in Russische kaviaar, afkomstig uit de Kaspische zee, weer grotendeels in handen van de maffia. Gelukkig kan ik u melden dat het de Baeri kaviaar geworden is, afkomstig van de gekweekte Siberische steur, waarbij nog een kreeftenstaartje en een saus op basis van crème fraiche en limoen. Dus ook weer lekker licht en fris. Tot zover alles prima in orde. Maar dan…….
Erg jammer dat er als hoofdgerecht niet een mooi stukje Argentijns rundvlees op het menu prijkte. Geen ossenhaas of gegrilde entrecote, niets daarvan, wat jammer voor Maxima.
Maar juist een ode aan de jachtcultuur van ons koninklijk huis en dat nog wel een beetje “off season”! Gebraden hertenfilet met paddenstoelen en een saus van tijm en rozemarijn, vergezeld van aspergepunten, snijboontjes en aardappelmousseline met fijne kruiden. Zou de chef even de weg kwijt zijn geweest? Wellicht ook lastig voor de chef om nog respect te hebben voor het seizoen als koning Willem het toch allemaal anders wil doen! Tenslotte geldt hier zeker het gezegde: “ de klant is koning”.
We eindigen met nog een kopje moka na, net zoals vroeger. Gewoonten en tradities worden hier absoluut niet geschuwd, misschien passen die nog wel het beste bij ons eeuwenoude koninklijk huis.
Martin de Baat
Laat een antwoord achter aan m de baat Reactie annuleren