Irish Coffee

Irish coffee, op sterven na dood?

Wat is er toch aan de hand in ons kleine kikkerland?

De Irish Coffee zoals ik die eerst als leerling (onder supervisie) en later als chef bereidde lijkt wel van de aardbodem verdwenen.

Heeft het soms te maken met een met uitsterven bedreigde generatie?

Is het net zo als bij de jenever? Toen ik laatst bij de Fa de Kuyper in Schiedam was werd mij door de distillateur vertelt, dat elke keer als de lijkwagen voorbij kwam er tegen elkaar werd gezegd:

“Kijk, alweer een jeneverdrinker minder!”

Mijn schoonmoeder van 90 is een fervent Irish Coffee drinker.

Als we haar mee uit eten nemen, neemt ze echt geen dessert van een 3 gangen menu, het absolute maximum van wat iemand op die leeftijd kan verorberen.

Steevast vraagt ze aan de bediening of ze in plaats van het toetje een Irish coffee mag hebben..

Mijn super prijsbewuste schoonmoeder weet als geen ander dat Irish cofffee duurder is dan een dessert van een 3 gangen menuutje in een doorsnee zaak.

Aangezien haar credo luidt dat ze mij “niet op kosten wil jagen”heb ik heel wat moeite moeten doen om haar schroom weg te nemen en haar zover te krijgen de door haar zo geliefde Irish coffee zonder gewetensnood te bestellen.

Afin, elke Irish Coffee, en dat zijn er heel wat, die ik de afgelopen jaren voorbij heb zien komen, ja zo vaak neem ik mijn schoonmoeder mee op stap, stemt mij tot droefenis. Wat is namelijk het geval? De geslagen ongezoete room zoals die vanouds werd gebruikt om het geheel af te maken is niet meer. De opmars van de spuitbussen gevuld met spuitroom of een ander onduidelijk mengsel van stikstof en tokkelroom veroveren zienderogen meer en meer terrein.

Lekker makkelijk dat wel maar waar zijn we in godsnaam mee bezig?

Een van mijn oude leermeesters zei ooit tegen mij: Klassiekers ( klassieke recepten) mag je uitsluitend veranderen op één voorwaarde en dat is dat je dan ook de naam van de klassieker moet veranderen. Als je zo graag de Irish coffee wil muteren met nep slagroom en whisky van dubieuze herkomst of iets dergelijks noem het dan bijvoorbeeld “het slappe aftreksel”of”de look a like”of “je bent er weer ingetrapt”!zodat de gast van te voren weet dat hij belazerd wordt.

Zo’n Irish coffee met in het beste geval voorzien van spuitbusslagroom lijkt nog wel wat als het geserveerd wordt. De aftakeling ervan gaat echter ongehoord snel. Binnen een mum van tijd veranderd het witte goedje in een armetierig plasje dat op de koffie drijft. Het doet denken aan een olietanker die net voorbij is gevaren en wat olie op zee heeft geloosd of een body builder met enorme spiermassa’s die heeft nagelaten om zich af te trainen aan het eind van zijn sportieve leven.

Zou de ondernemer die alleen aan winstbejag denkt geloven dat je van spuitroom vrolijk wordt omdat hij ooit ergens gehoord heeft dat het drijfgas ook wel lachgas wordt genoemd?

En dan zegt de gastvrouw bij het serveren er ook nog bij: “Nou mevrouwtje ik heb de suiker maar apart gedaan dan kunt u de suiker er zelf lekker door roeren”! Hier wordt je toch niet vrolijk van!

Als het een ervaren gastvrouw/gastheer was geweest die hier serveert zou ik als straf enige jaren eenzame opsluiting hebben voorgesteld, in dit geval bij zo’n jonge studente (van de straat geplukt, lekker goedkoop met leuk smoeltje) stel ik voor haar enige tijd door te laten brengen op de Irish coffee Academy in Ierland waarbij je ook nog verplicht intern bent.

Uiteraard moet dit dan betaald worden door haar werkgever!

Als ik een willekeurige Belg bij een frietkot wegtrek en hem een dergelijke Irish coffee laat proeven dan zal hij zeker het volgende zeggen:

“Amai, zo iets zet ik mijn schoonmoeder nog niet voor”. Nu zult u ongetwijfeld denken dat ik een verschrikkelijke schoonmoeder heb! Ik moet u echter zeggen dat dit absoluut niet het geval is.

Hoe zit het dan wel?

Nou, ik hoop dat ze dit niet leest maar ik zal het u verklappen; “ze heeft gewoon geen smaak”. Elke Irish coffee vind ze lekker.

Ik kan alleen maar zeggen dat de malafide ondernemers deze bekentenis met gejuich zullen begroeten.

Peter Klosse onze enige Nederlandse smaakprofessor gaat misschien nog een keer onderzoeken hoe het gesteld is met de smaakpapillen van een 90 jarige.

Ik ben, gezien mijn ervaringen, nogal somber gestemd over de uitslag maar………er is echter nog goede hoop voor de komend generatie!

Als u echt de beste Irish coffee ter wereld wilt leren maken, meld u dan aan bij de nieuwe opleiding gespecialiseerd gastheer/gastvrouw aan het ROC van Amsterdam.

Ik weet zeker dat u versteld zult staan hoe lekker een echte Irish Coffee kan zijn!


Eén reactie op “Irish Coffee”

  1. Remy Tolk avatar
    Remy Tolk

    Ha Martin! Topcolumn weer. Dank je wel.

Laat een antwoord achter aan Remy Tolk Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *