Puur en frituur

Nu wil ik niet beweren dat frituren een Limburgse uitvinding is maar wel dat men hier een duidelijke voorkeur heeft voor deze bereidingswijze. Met name in het zuiden dicht bij de Belgische grens. Onlangs een paar dagen in dit schitterende deel van Nederland doorgebracht. Men is hier verzot is op steak tartare van filet pur en plateau de fruits de mer, waarschijnlijk door krachtige invloeden van het op een steenworp afstand gelegen België.

Bovendien worden er ook met regelmaat eieren en asperges gefrituurd. Ook de falaffelballetjes die als amuse voorbijkomen  hebben de frituur niet kunnen ontlopen. Eieren frituren, goh, daarvoor moet ik heel ver terug in mijn geheugen. 50 jaar geleden werd deze bereiding uitgebreid vermeld in mijn SVH leerboek voor de keuken.

Nu krijg ik de gefrituurde eieren geserveerd bij een salade van asperges. Best een leuk idee zou je denken. We nemen een hapje ervan en…. als de eieren onzichtbaar waren geweest zou je denken aan je jeugd. Een gummibal, of toch meer een ongezoete kauwgombal uit de kauwgombalautomaat die je in je mond had. Ik bleef maar op het ei kauwen om het uiteindelijk met de grootste moeite weg te krijgen. Misschien is de keukenchef dit gerechtje in een oude Escoffier tegengekomen en dacht hij: “Laat ik eens een modernere versie uitproberen. Het is weer eens wat anders dan een gepocheerd of gekookt ei”. Jammer. Je moet dan wel weten hoe je die moderne bereiding moet uitvoeren.

Later in een ander restaurant kregen we een gefrituurde asperge als onderdeel van een gerecht. Deze was subliem bereid. Een heerlijk dun knapperig huidje. De  asperge beetgaar. Zo kan het dus ook! Lag dus strak in het pak op een risotto met witte en groene aspergestukjes en schuim van asperges. Heerlijk! Puur,  ja al die plateaux de fruits de mer, puur natuur en de steak tartare van filet pur die hier voorbij komen.  Gasten met slabbetjes voor gestrikt, smikkelen van oesters, kreeftjes, krabbetjes en scheermessen dat het een lieve lust is. Lekker met je handen eten.

Toch een beetje andere wereld hier in het zuiden. Men geniet van het goede leven waarbij de Bourgondische levensstijl op nummer 1 staat. Zo divers, er is voor elk wat wils, zowel “puur als frituur”.

Martin de Baat


3 reacties op “Puur en frituur”

  1. Patty Keur avatar
    Patty Keur

    Leuke column weer, Martin. Wat weet je toch veel!!!! Hopelijk gaat alles goed met je. Hartelijke groetjes van Patty Keur

  2. Laura avatar
    Laura

    Beste Martin,

    Wat fijn om in deze tijd even zo’n artikel te lezen. Even weg uit het heden en terug de tijd in (zo voelt het momenteel) waar je heerlijk naar restaurants kunt gaan en zorgeloos kunt genieten. Al ben ik zelf niet dol op gefrituurde producten, geef mij maar puur natuur zodat ik het product het allerbest proef.

    Ik kijk uit naar je volgende artikel.

    Groetjes Laura

  3. Jaap van Leeuwen avatar
    Jaap van Leeuwen

    Dag Martin,
    Bedankt weer voor een mooi verhaal! Wij frituren hier ook nog graag, maar dan gewoon een patatje, kroketje, bitterballetje ed. Lekker!!! Maar misschien moeten we toch ook maar eens wat anders proberen?! Met hartelijke groeten en hopelijk maken jullie het, net als hier, goed? Pas goed op jezelf en blijf gezond. Hartelijke groeten uit Aalsmeer, Jaap.

Laat een antwoord achter aan Laura Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *