Aziaten slurpen naar hartenlust uit kommetjes en dat doen ze niet zonder reden.

Gemakkelijker eten met hun stokjes, als je het kommetje tenminste lekker dichtbij je mond houdt. En…. het voedsel blijft ook nog goed warm. Sinds enige tijd heeft het kommetje ook zijn intrede gedaan in de sterrenrestaurants en de betere ijssalons in Nederland. Geen bord meer voor je eten, maar een kom en geen coupe meer voor je ijsje, maar ook een kom.

Kom, kom, het moet niet gekker worden! Functioneel is het allerminst, maar zeker wel trendy, al kan ik er geen enkel schoonheidsaspect in de presentatie in vinden. Onlangs iemand gesproken die een uitgebreid diner bij Parkheuvel had gebruikt. Ook hier heel veel kommetjes! Toen de gast, die eigenlijk best nieuwsgierig werd, aan het eind van het diner aan de gastheer vroeg of alle Rotterdammers uit kommetjes aten, bleek de gastheer deze vraag niet erg te kunnen waarderen.

Zelf onlangs in een sterrenrestaurant gegeten waar men ook niet vies is van kommetjes. Onder andere een kommetje, waarin welgeteld één raviolikussentje met wat schuim van morilles, een paar mini paddenstoeltjes en een bloemetje van daslook. Het was even zoeken naar het kussentje. Zelfs in een kom! Daar zou het product toch groter moeten lijken vanwege het kleinere oppervlak dan een bord. De reden van mijn zoektocht lag in het feit dat het kussen in een hoek lag, voor zover je bij een kom van hoek kunt spreken.

Kom je dan een paar dagen later in Duitsland bij een Italiaanse ijssalon dan schrik je even van het enorme contrast met de trendy ijssalon in Nederland. De luxe ijssalon in Nederland heeft waarschijnlijk zijn coupes overgedaan aan de eerste de beste Italiaan. Als je bij deze luxe ijssalon een ijskom besteld moet je haast op je tenen staan om te kunnen zien wat er in zit.

Hoe anders bij de Italiaan in Duitsland. Prachtig grote coupes, doorzichtig waardoor mijn vrouw mij tegen moet houden, anders zou ik er zo weer eens eentje bestellen. Hier bij deze Italiaan kun je juist het beste onderuitgezakt op je stoel zitten en ademloos naar boven kijken naar de water- in- de- mond lopende opbouw van dit ijsfestijn.

Deze traditie zal hier zeker niet verdwijnen. Hier komt het kommetje er niet in. Oh, nee! Veel trends die we in Nederland kennen komen vaak eerst uit Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland maar deze zeker niet. Dit is een eigen verzinsel van die Hollanders, om het netjes te zeggen: “geïnspireerd op Azië”. Hopelijk gaat deze trend pijlsnel voorbij, want anders zullen we om hier aan te kunnen ontkomen, onze exclusieve maaltijd of ijsgerecht een stuk verder moeten gaan halen. Zeker weten, dat dit dan voor menigeen een ommetje, dus zonder kommetje, waard is!

Martin de Baat


2 reacties op “We zijn aan het ver-KOM-meren”

  1. Redactie avatar
    Redactie

    Beste Martin, het gebruik van kommen in R’dam komt door een tergend gebrek aan schalen 😉

  2. ASIA GASTRONOMICA avatar
    ASIA GASTRONOMICA

    De kommetjes nemen doorgaans minder oppervlakte in en tsja, … dat moet wel met de hippe tafeltjes van postzegelformaat waar je tegenwoordig veelal aan moet dineren …

Laat een antwoord achter aan ASIA GASTRONOMICA Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *