Columns van Martin

  • Koffie

    Als wij in de 17e eeuw kennis maken met een nieuw, zwart, ietwat bitter vocht dat ‘koffie’ heet, zijn we flink in de wolken. Het goedje blijkt namelijk perfect te passen bij onze heerlijke taarten en gebakjes! In Aden dronk men al in 1420 koffie en in Constantinopel in 1520. Maar wij moeten tot in…

    Lees meer………

  • Voedsel als medicijn

    Outsiders gaan in toenemende mate invloed uitoefenen op de ontwikkelingen in de horeca. Die voorspelling deed trendwatcher Adjiedj Bakas tijdens het openingsprogramma op de Horecava in Amsterdam. ‘Er gaat een medicalisering en radicalisering van voedsel plaatsvinden.’ Het gebruik van voedsel krijgt volgens Bakas een steeds industriëlere benadering. ‘De gast heeft een romantisch beeld, maar de…

    Lees meer………

  • Slachtafval eten blijvende trend in Azië

    Niertjes, snuiten, staarten of pootjes van geslacht vee waren lange tijd vrijwel niets waard. De opkomst van de middenklasse in Zuidoost Azië heeft dat veranderd. Het is een trend die volgens de Rabobank blijvend is. Lange tijd werd een kleine 40 procent van de geslachte varkens en runderen verwerkt in diervoer en, voordat de BSE-crisis…

    Lees meer………