Columns van Martin

  • First In First Out?

    Wie kent dit begrip eigenlijk niet.  Laat ik het zo zeggen; niet ingewijden kennen dit gezegde meestal niet. Eigenlijk past, als het goed is, bijna elk huishouden dit principe zelf ook toe maar zonder te weten hoe het heet. Moeder zegt vaak tegen de rest van het gezin: “Jongens, het oude moet eerst op, voordat…

    Lees meer………

  • Russische salade en Russisch ei

    Welke oudere kok heeft niet tijdens zijn of haar opleiding brunoise en julienne leren snijden? Wellicht is dat nog steeds zo, alhoewel de samengestelde salades zo langzamerhand uit het zicht zijn verdwenen. In de winkels tref je nog wel de koude stamppotjes aan, die onder de benaming salade verkocht worden, maar dat is nauwelijks vergelijkbaar.…

    Lees meer………

  • De verdwenen groente

    Petits fois fins In de zestiger en zeventiger jaren stonden de doperwtjes als groentegarnituur op nummer 1 in praktisch alle horecabedrijven. Die doperwtjes voelden wel de hete adem in de nek van de Franse boontjes, de zogenaamde  haricots verts. De klassieke combinatie, zoals goulash met rijst – ja wat kon je er toentertijd anders bij serveren…

    Lees meer………